Fellebbezéssel reagál a Mabofi Holdings Ltd. arra, hogy tegnap a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában megszüntette a Mabofi által indított pótmagánvádas bűntető eljárást Góczi István ellen az Emfesz Kft. 1 dollárért történt eltulajdonítása ügyében.


 
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2011. június 1-én szüntette meg a nyomozást sikkasztás büntette miatt Góczi István ellen. Indoklásában ugyan megállapította az eltulajdonítás tényét, viszont álláspontja szerint az elkövetés tárgyának – azaz az Emfesz Kft. üzletrészének – valós értéke nem volt bizonyítható. A nyomozás megszüntető határozatot követően a Mabofi pótmagánvádat nyújtott be, mivel Emfesz Kft. üzletrésze bizonyíthatóan jelentős értéket képviselt.

Ezzel szemben a mostani Fővárosi Törvényszék döntése szerint az EMFESZ Góczi István által történt állítólagos eladása, amelyet minden  hazai és nemzetközi bíróság jogszerűtlennek tartott, nem valósíthatott meg sikkasztást, mert az üzletrész – függetlenül az értékétől -sikkasztás tárgya nem lehet.  A nyomozást tehát az elkövetés tárgya értékének hiányában, a pótmagánvádat pedig maga az elkövetés tárgya hiányában szüntették meg. Közben a több mint 200 milliárd forintos forgalmú Emfesz Kft, számláin több mint 30 milliárdos vagyonnal, fizetésképtelenné vált, bünös pedig nincs.

A Mabofi fellebbezést jelentett be és lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint mindent megtesz annak érdekében el, hogy mégis megtalálja a tetteseket és elérje felelőségre vonásukat.