Cégvilág

Papp Magor: A betegek biztonsága a tét

A szükségesnél jóval kevesebb gyakorlati ismeretre tesznek szert képzésük során az orvostanhallgatók, miközben kezdő orvosként sokszor kell önállóan betegeket ellátniuk.

Az orvosképzés hiányosságai és az ellenőrizetlen gyakorlati oktatás miatt naponta sérül a betegbiztonság – ezt erősítette meg a Magyar Rezidens Szövetségnek legfrissebb felmérése is.

A manuális készségek elsajátítása terén az idén végzettek 93 százaléka többet vagy sokkal többet várt annál, mint amit a képzés során kapott. Majdnem húsz százalékuk egyetlen egyszer sem adott be izomba injekciót, több mint 22 százalékuk intravénás injekciót, körülbelül öt százalékuknak pedig nem volt lehetősége önállóan vércukorszint-mérésre.

A friss diplomások kétharmada nem is érzi magát felkészültnek arra, hogy önállóan lásson el sürgősségi eseteket.

A szövetség elnöke szerint mindennek elsődlegesen az orvoshiány, illetve az az oka, hogy nincs a betegellátástól elkülönített oktatási idő. Így ugyanazoknak és ugyanakkor kellene megtanítaniuk leendő kollégáikat az alapfogásokra, akiknek a betegeket is el kellene látniuk. Papp Magor szerint a meglévő infrastruktúra sem alkalmas a megnövekedett hallgatói létszám fogadására, nincs például elegendő labor.

A gyakorlati képzés komoly hiányosságaihoz képest az aneszteziológus-rezidensek hat százaléka kezdetektől fogva szakorvosi felügyelet nélkül dolgozik, mintegy 85 százaléka három hónapon belül egyedül marad a műtőben, és csaknem 70 százalékuk önállóan kénytelen konzíliumot adni. A háziorvosi ügyeleti ellátásban pedig általános és mindennapos, hogy önállóan dolgoznak a fiatal orvosok, mondta a Világgazdaságnak az éppen szakvizsga előtt álló leendő háziorvos Papp Magor.

Az elnök szerint a fiatalok nélkül a háziorvosi ügyeleti rendszer összeomlana, de a kórházakban is azért hagyják sokszor magukra a kezdő orvosokat, mert egyszerűen nincs elegendő szakorvos. A biztonságos betegellátást azonban jelen körülmények között is garantálni kell, ezért – az önálló háziorvosi ügyeleti munka feltételeként – egy, a gyakorlati készségek gyors elsajátítását garantáló sürgősségi licencvizsgát javasolnak.

Ahhoz pedig, hogy idővel a gyakorlati oktatás színvonala is elérje az államvizsgázott orvosok által kiválónak minősített elméleti oktatás szintjét, az orvosképzés tanrendjének felülvizsgálatára eseti bizottság létrehozását kezdeményezték az emberierőforrás-miniszternél.

szakvizsga rezidensképzés háziorvos Papp Magor egészségügy
Kapcsolódó cikkek