Cégvilág

Térképészeti céggé alakul a Nokia?

A Nokia bejelentette, hogy térképszolgáltatásokat nyújt az Oracle-nek, ezzel immár három jelentős gyártót tudhat a szövetségei között.

A mai közlés szerint a finn telefongyártó az Oracle felhasználói számára teszi elérhetővé térkép szoftverét és az ahhoz kapcsolódó információs szolgáltatásokat. A megállapodás révén mintegy kétszáz ország térképei kerülnek az adatbázisba, amelyet az amerikai szoftvergyártó integrál. A Nokia az üzlet bejelentését úgy kommentálta: a megegyezés segít a cégeknek az idő, pénz és energia megtakarításában, miközben az ügymenetük földrajzi részét is áttekinthetik a segítségével.

A megállapodás kulcsfontosságú a finn telefoncég számára, hiszen a vállalat a túlélésért küzd a Samsung és az Apple által uralt okostelefon piacon - írja a Computer World. A Nokia a közelmúltban úgy döntött, hogy nagyobb hangsúlyt helyez a földrajzi szolgáltatásokra és ez kifizetődőnek tűnik annak fényében, hogy az előző héten debütáló iPhone 5 éppen a hibás térképszoftver miatt kapott nem kívánt publicitást. Tim Cook, az Apple vezére elnézést kért és többek között a Nokia térképszoftverét ajánlotta a helyzet orvoslására.

Hamarosan a GPS-gyártó Garmin is a Nokia által szolgáltatott adatokat használja majd az Androidon és iOS-en is futó Navigon alkalmazásában, és ott van még a legfontosabb partner, a Microsoft is. A konszern minden Windows 8 alapú okostelefonra a Nokia Drive-ot telepíti alapértelmezett szoftverként, a Bing térkép alkalmazása pedig szintén a Nokia adatbázisát használja.

oracle garming Nokia Microsoft Windows 8 térkép
Kapcsolódó cikkek