Cégvilág

Tovább égeti a készpénzt a Nokia

A Nokia kevesebb Lumia okostelefont adott el a harmadik negyedévben, mint amennyi iPhone-t értékesített az Apple egy hét alatt, ráadásul a kulcspiacnak számító Egyesült Államokban is csökkent az értékesítés.

Július és szeptember között mindössze 2,9 millió Nokia Lumia talált gazdára, míg az Apple 5 millió iPhone adott el a legújabb, ötös verzió bemutatását követő első héten. A Financial Times arra hívja fel a figyelmet, hogy 2010-ben, a Stephen Elop vezérigazgatóvá választását követő negyedévben 26,5 millió okostelefont adott el a Nokia, míg a mostani negyedévben az értékesítés már csak 6,3 millió darab kelt el. Az Egyesült Államokban pedig az előző negyedévhez képest felére, 300 ezerre estek vissza az eladások.

A Nokia balszerencséjét csak fokozza, hogy az idei negyedik negyedév – amely hagyományosan a legerősebb a karácsonyi bevásárlásoknak köszönhetően – most nem fog segíteni. A finn gyártó ugyanis csak novemberben kezdi árusítani az új, Windows 8 alapú telefonját, amikorra az iPhone 5, és a Samsung Galaxy S3 már bőven learatta a babérokat. Stephen Elop a lapnak úgy fogalmazott, kemény lesz az utolsó negyedév, bár a vezérigazgató annyiban bizakodó, hogy feltételezi: a vásárlók megvárják a Lumia 920 és 820 érkezését a telefoncserével.

Eközben az átalakítási költségek hatására 15 százalékkal, 633 millió euróval 3,56 milliárd euróra esett vissza a készpénzállomány. A Standard & Poor’s előrejelzése szerint az év végére az összeg 3 milliárdra csökken és egyes elemzők kételkednek abban, hogy a cég teljesíteni tudja a 2014-ben esedékes 1,25 milliárd eurós visszafizetési kötelezettségét. Elop ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az igazgatótanács januárban dönt majd a kifizetésről az eredmények és az előrejelzések ismeretében.

A Nokia csoportszintű eredményei viszont a Nokia Siemens Networksnek köszönhetően nem alakultak rosszul. Igaz, a 78 millió eurós üzemi eredmény részben annak köszönhető, hogy a csoport nem az IFRS szabvány szerint jelent, utóbbi szerint ugyanis 576 millió eurós üzemi veszteséget könyvelt el a konszern.

negyedév eredmény Nokia lumia jelentés
Kapcsolódó cikkek