Cégvilág

USA: kémkedik a hazánkban terjeszkedő kínai mobilcég

A legnagyobb kínai telekommunikációs cégeket távol kell tartani az amerikai piactól, mert nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek az országra – ez áll az amerikai Képviselőház hírszerzési bizottságának jelentésében, melyet ma hoznak nyilvánosságra, közölte a Reuters.

A jelentés szerint a hírszerzésnek figyelemmel kell kísérnie a Huawei és a ZTE piacszerzési kísérleteit és a privát szektort a lehető legnagyobb mértékben fel kell világosítania a fenyegetésről, áll a 11 hónapos nyomozásra alapozott dokumentumban.

A hivatalosan a dolgozók tulajdonában lévő, tőzsdén nem vásárolható Huawei a világ második legnagyobb router- és egyéb telekomeszközöket gyártó cége a bevétel alapján az Ericsson után. A ZTE az ötödik. A mobiltelefonos piacot tekintve a két cég – fordított sorrendben - a negyedik illetve a hatodik

„A dokumentum hatása korlátozott lesz, ha csak a telekommunikációs hálózati eszközöket említi majd, de ha a kézikészülékeket is, az már egy másik történet” – nyilatkozta a Reutersnek a Huang Leping, a Nomura elemzője.

A Huawei szóvivője, William Plummer visszautasította a bizottság állításait. Közleménye szerint az alaptalan sugalmazások nem veszik figyelembe a technikai és piaci realitásokat, amerikai állásokat fenyegetnek és semmi közük a nemzet biztonságának védelméhez.  A ZTE még a meghallgatások idején közölte, hogy mélységesen nem ért egyet az állításokkal, melyek szerint a ZTE a kínai kormány befolyása alatt működne. A kínai külügy szóvivője arra kérte az Egyesült Államokat, hogy tegye félre az előítéleit amikor a Huawei-jel és a ZTE-vel foglalkozik.

A Huawei Magyarországon is jelen van: szűk egy hónapja közölték: a cég nem egyszerű termelési központként tekint magyarországi egységeire, a létesítmények a vállalat teljes európai ellátási láncában kiemelkedő szerepet játszanak. A hazánkban 2004 óta aktív társaság ennek megfelelően folyamatosan bővíti itthoni érdekeltségeit, amelyekre a kezdetektől eddig nagyjából 50 millió eurót költöttek. Gavin Dai cégvezető lapuinknak jelezte: a folyamatos beruházások eredményeként a magyarországi kibocsátás – azt követően, hogy tavalyelőtt és tavaly is a duplájára emelkedett – az idén további 40-50 százalékkal nőhet. Ennek eredményeként 2012-ben már 1,7-1,8 milliárd dollár értékben állíthatnak elő különböző termékeket hazánkban, aminek nagy részét természetesen exportra szánják.

De nem csak a termelést fejlesztk: Gavin Dai tájékoztatása szerint a cég tavaly létrehozott logisztikai központját (ELC) is bővítik. Az ELC – amelynek raktározó és logisztikai egységei beszállítókon keresztül Biatorbágyon és Üllőn működnek - az eredeti 25 ezerről 30 ezer négyzetméteresre hízik az idén. Emellett a kutatás-fejlesztés területen is előrébb lépne a társaság, ennek érdekében pedig már több hazai egyetemmel is felvették a kapcsolatot jövőbeli együttműködés reményében.

Huawei kémkedés ZTE kína. mobiltelefon
Kapcsolódó cikkek