Cégvilág

Előretör a csomagküldő forgalom

Az Európai Unió országaiban szeptemberben minimálisan nőtt, az eurózónához tartozó államokban viszont kissé csökkent a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Magyarországon az eladások volumene valamivel több mint három százalékkal maradt el a tavalyitól. A szokásos karácsonyi költekezések az idén is megmenthetik a kiskereskedelmet. A kereskedelmi szövetség szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján decemberben a lakosság élelmiszerekre költi a legtöbbet, 80-90 milliárd forintot.

Az előző hónaphoz hasonlóan szeptemberben is csökkent – 3,1 százalékkal – a kiskereskedelmi értékesítés volumene. Az első kilenc hónapban éves alapon 1,5 százalékos volt a visszaesés. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. szeptemberben 717 milliárd forint, az első kilenc hónapban 5983 milliárd forint értékű forgalom keletkezett.
A statisztikai hivatal adatai szerint a mérséklődés elsősorban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek forgalmára volt jellemző.

Utóbbiakban tapasztalták a legnagyobb az eladáscsökkenést, több mint tizedével esett a forgalom. Tovább csökkent – ami a magas üzemanyagárak miatt egyáltalán nem meglepő – az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások szeptemberben 3,1, az első kilenc hónapban 3,0 százalékkal mérséklődtek. A lakosság szűkös anyagi helyzetét jó tükrözi, hogy a használt cikkeket kínáló boltok forgalma megemelkedett az utóbbi időben. Ugyancsak némi bővülést regisztráltak az illatszer-, a textil-, ruházati és lábbeli-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzleteknél.
Mindeközben – csakúgy, mint a korábbi időszakban – folytatódott a dinamikus bővülés a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben. Itt több mint ötödével bővültek az eladások.

Az adatok arra utalnak, hogy továbbra is Közép-Magyarország képviseli a legnagyobb részt az országos kiskereskedelmi forgalomból aránya a második negyedévben elérte a 37 százalékot. A többi régió egyenként 8,5–12,2 százalékban részesedett a kiskereskedelmi eladásokból. A második negyedévben az összes régióban csökkent a forgalom volumene, legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon (4,2 százalék) és a Dél-Dunántúlon (3,7). A legkisebb mértékű csökkenést (1,2) a Dél-Alföldön regisztrálták.

Az Eurostat legutóbb közzétett adatai szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – a kiskereskedelmi eladások az 27 tagállamában szeptemberben 0,3 százalékkal nőttek, míg az eurózóna országaiban 0,8 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Szeptemberben az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 13 tagállamban bővülést, egy tagállamban stagnálást, nyolcban csökkenést mutattak.

Az unió – arányukat tekintve – jelentősebb országai közül az Egyesült Királyságban 4,0, Franciaországban 3,0 százalékkal nőtt, míg Németországban stagnált a kiskereskedelem volumene. A 22 országban mért adatok szerint a legdurvább visszaesés Spanyolországban volt, itt csaknem 13 százalékkal csökkent a forgalom. A magyarországinál nagyobb esést könyvelt el Portugália és Szlovénia: 5,8, illetve 4,5 százalékkal estek az eladások. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai szeptemberben 9,5, az első kilenc hónapban összességében 2,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.


Karácsonyi forgalom

A szokásos karácsonyi költekezések az idén is megmenthetik a kiskereskedelmet. A kereskedelmi szövetség szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján decemberben a lakosság élelmiszerekre költi a legtöbbet, 80-90 milliárd forintot. Ajándékokra 70-80 milliárd megy el, ezen belül a legtöbbet, 11-12 milliárdot számítástechnikai cikkekre szánunk. Sok műszaki cikk is fogy ilyenkor, ezekre 10-11 milliárd jut, éppen annyi, mint játékokra. A ruházati cikkek csak ezután következnek, 9-10 milliárddal, majd a könyvek jönnek 6-7, illetve az illatszerek 4-5 milliárddal.

 

csomagküldő vásárlás forgalom kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek