Cégvilág

Folytatódik Steve Jobs termonukleáris háborúja

Bár komoly fejleménynek számít a HTC és az Apple megállapodása, az egyességből egyelőre korai lenne arra következtetni, hogy a szabadalmi háború belátható időn belül véget ért.

Egyértelműen pozitív meglepetésként értékelték ágazati szakértők, hogy az amerikai Apple és a tajvani HTC hétvégén bejelentette: lezárták a szabadalmi pereskedést és tíz éves keresztlicencelési megállapodást kötöttek. Bár az egyezség részleteiről nem számoltak be a felek, így a kontraktus pénzügyi vonatkozásai sem ismertek, elemzők szerint ennek ellenére mindkét cég szempontjából inkább pozitívumként értékelhető a szerződés. A megállapodás ráadásul nem csak a jelenlegi, hanem a jövőbeli szabadalmakra is vonatkozik.

A HTC és az Apple megállapodása elsősorban azért fontos fejlemény, mert a két cég pereskedése érintette a legtöbb szabadalmat, a globális szabadalmi háborúban. Az Apple összesen 20 léevédett újítását kérte számon tajvani versenytársán, míg utóbbi kilenc kérdéses ügyben indított pert az amerikaiak ellen.

Bár a mostani egyezséggel az Apple – egészen pontosan a korábbi vezérigazgató, Steve Jobs - Android ellen indított „termonukleáris háborújának” egy frontja lezárult, a szabadalmi perek azonban korántsem értek véget, s szakértők szerint még évekig kiemelkedően fontos szerepet játszhatnak a szektorban.

Az Apple továbbra is több androdiot használó gyártóval áll harcba, köztük legnagyobb kihívójával a dél-koreai Samsunggal is. Bár utóbbi cég ellen az amerikai társaság hazai piacán majd két hónapja csatát nyert – mint ismert az Egyesült Államokban a Samsung 1,05 milliárd dolláros kártérítést kénytelen fizetni versenytársának – a két cég háborújában folyamatosan újabb szabadalmak kerülnek elő, s időről időre új országokra is kiterjesztik az összecsapásokat. Az Apple emellett a Motorolát és a Kodakot is perli összesen három ügyben.

Szakértők szerint a mostani megállapodást azért sem érdemes túlbecsülni, mert abban jelentős szerepet játszott, hogy a HTC igencsak komoly gondokkal küzdött a közelmúltban. A tajvani cég ugyanis annak ellenére nem tudta növelni árbevételét, hogy a globális okostelefon-piac dinamikusan bővült, ezért minden bizonnyal sokkal több vesztenivalója volt a szabadalmi háborúban, mint mondjuk az értékesítését dinamikusan növelő Samsungnak.

HTC Apple Android
Kapcsolódó cikkek