Cégvilág

Gyárfoglalás Olaszországban - "Országos tragédiától" tartanak

A tarantói Ilva acélgyár munkásai kedden elfoglalták saját gyárukat, miután az Ilva leállította a termelést azt követően, hogy környezetszennyezés vádjával letartóztatták a gyár vezetőit. A legnagyobb olasz, a negyedik legnagyobb európai acélgyár kapui kedd reggel zárva maradtak, és az ötezer dolgozó elektromos belépőkártyáját is letiltották.

Ennek ellenére a munkások behatoltak a gyárba és elfoglalták az igazgatói irodát, ahol ülősztrájkba kezdtek. A Fiom fémipari szakszervezet arra szólította fel tagjait, ne hagyják el a gyár területét. Tüntetés és sztrájk kezdődött az Ilva másik öt olaszországi gyárában is: a genovai üzem 1500 munkása elfoglalta a liguriai város közeli autópályát is.

Taranto polgármestere a római kormány beavatkozását sürgette, Genova polgármestere úgy fogalmazott, az Ilva leállítása országos tragédiát okozhat, mivel összesen húsz ezer munkahelyet veszélyeztet.

Az 1905-ben alapított, a Riva család vezette Ilva azután döntött a termelés leállításáról, hogy az ügyészség súlyos környezetszennyezés vádjával a gyár hét menedzserét házi őrizetbe helyezte és lefoglalta a gyár környezetszennyező részlegeit. Házi őrizetbe került az acélgyár 86 éves tulajdonosa Emilio Riva, fia Fabio és az elnök Bruno Ferrante is. Az egészségügyi vizsgálatok szerint a gyár környékén élők között 11 százalékkal gyakoribb a rákos megbetegedés miatti halálozás, mint Puglia tartomány más részén, a gyerekek között 20 százalékkal.

Az ügyészség és az Ilva küzdelme július óta tart. A római kormány a munkahelyek megmentése érdekében 336 millió euróval támogatta az acélgyár környezetvédelmi korszerűsítését, de az Ilva által megvalósított módosításokat az ügyészség elégtelennek találta. A kormány csütörtökre Rómába szólította a feleket. Mindenképpen megoldást kell találni - hangoztatta Corrado Clini környezetvédelmi miniszter.

Az Ilva 2011-ben 16 millió tonna acélt gyártott, forgalma 10 milliárd euró volt. A Confindustria olasz gyáriparos szövetség számításai szerint az Ilva bezárásával Olaszország napokon belül importra szorul. Az acélgyár leállása 8,2 milliárd euró kiesést okozhat az olasz gazdaságnak.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek