BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paprikanemesítésre nyert EU-pénzt az Univer

A kecskeméti Univer Product Zrt. az Új Széchenyi Terv két pályázatán fűszerpaprika nemesítésre, valamint sütőüzemi technológia fejlesztésre 135 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert - közölte Bazsó Rita, az Univer Product Zrt. termékkategória menedzsere kedden az MTI-vel.

Az Új Széchenyi Terv "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása" című pályázatán 116,6 millió forint elnyert támogatással, 201,8 millió forint összköltségű projekt keretében két új multirezisztens fűszerpaprika hibrid nemesítése és fajtabejelentése valósul meg.

Az Univer Product Zrt. célja, hogy fűszerpaprika termékei nyersanyagbázisául olyan fajták álljanak rendelkezésre, amelyek a jelenlegiekhez képest bőtermőbbek, vírus- és baktérium rezisztenciával rendelkeznek, beltartalmi értékeik magasabbak a meglévő fajtákénál. Az Univer konzorciumi partnere a Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. a magyar fűszerpaprika nemesítés, fajtafenntartás és vetőmag-forgalmazás meghatározó intézménye.

A gazdasági társaság a magyar ételízesítő piac meghatározó vállalkozása, fő termékei közé tartoznak a nyers, csípős magyar fűszerpaprikából készült darálmányok, krémek, szeletek. A kecskeméti Univer Product Zrt. 18,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv "Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása" című pályázati kiíráson. A 38,5 millió forint összköltségű projekt keretében kelesztő kamrát és sütőkemencét építenek be, amelyek kedvezőbb kelesztési és sütési technológiájából következően a termékek minőségének nagyfokú javulását eredményezik.

Az Univer Product Zrt. sütőüzeme régiós szereplő, pozícióját erősíteni tudta a Lipóti Pékséggel létrejött megállapodással. A Lipóti márkanév és hagyományos technológia párosult az Univer gazdaságos üzemméretével, valamint a cégcsoport értékesítési csatornáinak kihasználásával. A száz százalékban magyar tulajdonú Univer csoport 2011-ben 29 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 230 millió forinttal többet az előző évinél. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.