Cégvilág

Vállalati bulik pörgetik a szűkülő piacot

Átrendeződés tapasztalható a rendezvénypiacon, ugyanis egyre nagyobb az igény a kisebb létszámú és rövidebb rendezvényekre.

Mivel a megrendelők is egyre kisebb költségvetésből gazdálkodnak, ezért átrendeződött a rendezvénypiac.

„A 2012-es év gyengébb volt a tavalyinál, de jó esély van arra, hogy 2013 jó esztendő lesz. Ha nem megy jól például az építőiparnak, akkor kevesebb az ilyen tárgyú rendezvény is” – mondta a Világgazdaságnak Ganzer Gábor.

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége elnöke és a Hungexpo vezérigazgatója hozzátette: a válság hatására letisztult a piac, sok rendezvény megszűnt vagy kisebb lett, a külföldiek is leginkább a 80-500 fős konferenciáikat szervezik Budapestre. Ennél sokkal nagyobb rendezvénynek nem is lehetne könnyen megfelelő helyszínt találni, hiszen Ganzer Gábor szerint 19 éve ígéri az állam, hogy segít felépíteni egy 5000 fős kongresszusi központot a fővárosban.

Egyre nagyobb az igény a kisebb létszámú rendezvényekre, így a Hotel Benczúr is több közepes és kisebb rendezvényteremmel készült fel a szezonra. Sárközy György szállodaigazgató elmondta: egyre jobban látni a résztvevők létszámának csökkenését, bár számszerűleg megközelítően azonos a rendezvények száma a tavalyi aktuális időszakéval. Ugyanakkor ma már 6-8 fős meetingek is vannak.

Emiatt kialakítottak egy minitárgyalót, és modernizálták a többit. „Termeink közül a legnagyobb 230 vendég fogadására alkalmas. Két összenyitható termünk befogadóképessége pedig 90-90 fő” – fogalmazott. Sárközy György szerint manapság elvárás, hogy az egyedi elképzelések megvalósíthatóak legyenek.

Külön előny, hogy náluk a szponzoroknak, kiállítóknak van hely, ez ma a divat, sokan ilyen módon teremtik meg a forrást a rendezvényhez. A legnépszerűbb időszak a szeptember és május. Idén a jó idő miatt szeptember második felével indult be a piac, emiatt a november nagyon erős a foglalásokat illetően.

A technikai háttér is más, amit manapság a megrendelők igényelnek. Gyakori kérés a 40 négyzetméteres színpad, természetes a kivetítő, egyre inkább elvárják a komplett technikai háttér előkészítését. Sárközy György elmondta: a bevételek fele belföldi, fele külföldi megrendelésekből származik.

A külföldiek által szervezett események száma ugyan alacsonyabb, de a kapcsolódó szállásfoglalások miatt nagyobb a bevétel. Átalakultak az étkezésekkel kapcsolatos követelmények is. Menü és svédasztal egyaránt lehetséges, de jellemző, hogy csökken a megrendelt fogások száma, elsősorban a magas járulékterhek miatt. Az állami szektorra jellemző, hogy sűrítik a programot, hogy kora délután befejezzék a rendezvényt, és akkor nincs szükség ebédre.

„Egyre több foglalás érkezik a néhány hete újra nyitott 1. Terminál területére, amelyet rendezvényközpontként üzemeltet tovább a Budapest Airport” – közölte a repteret üzemeltető cég. Az érdeklődés nagysága érthető: közeleg az év vége, vagyis az az időszak, amikor hagyományosan a legtöbb vállalati rendezvényt tartják.

December végéig már biztosan több nagyszabású rendezvénynek, találkozónak ad helyet a reptéri terminál. Felkeltheti a rendezvényszervezők figyelmét, hogy akár nyolcszáz fős találkozók számára is optimális lehet a műemléki védettségű épület, hiszen Budapesten kevés ilyen lehetőség akad.

Egyelőre visszaesés tapasztalható a hivatásturizmus területén. A Világgazdaság a Magyar Kongresszusi Igazgatóságtól megtudta: 2012 első félévében összesen csak 121 nemzetközi konferenciát rendeztek Magyarországon, amelyeken több mint 35 ezren vettek részt.

Országszerte összesen 441 napon zajlottak nemzetközi konferenciák, melyek résztvevőinek száma átlagosan meghaladta a 290 főt, átlagos időtartamuk pedig 3,6 nap volt. Csak összehasonlításképpen: tavaly összesen 602 nemzetközi konferenciát rendeztek, amelyeken több mint 125 ezer vendég volt.

Hotel Benczur rendezvényszervezés Magyar Kongresszusi Igazgatóság Budapest Airport
Kapcsolódó cikkek