Cégvilág

Magyar NBI-es játékosok - Íme, a legnagyobb értéknövekedések

A Debrecen játékosainál a bajnoki cím, míg a Videotonnál a jó Európa Liga szereplés alaposan megemelte az idei évben a játékosok értékét. A transfermarkt.de szaklap szerint a legtöbbel, 600 ezer euróval Renato Neto piaci értéke emelkedett a magyar NBI játékosai közül egy év alatt 2012-ben.

Az NBI-ben a 20 legjelentősebb értékemelkedés közül 7 fűződik a Videoton játékosaihoz. A rekorder Renato Neto egyébként a portugál Sporting Lisszabontól érkezett kölcsönbe a fehérvári klubhoz, de a napokban jelentették be, hogy a brazil játékos a belga Genthez szerződik, szintén kölcsönbe. A Gent valószínűleg akkor szúrta ki a játékost magának, amikor a Videoton elütötte a főtáblára jutástól. Belgiumba került egyébként egy másik Videoton játékos is, Walter Lee-t a Lokeren szerződtette. A Videoton klubszinten is jól járt anyagilag az európai kupaszerepléssel. A csoportkörbe jutással, illetve az ott szerzett két győzelemmel kétmillió eurót keresett. Ebben az összegben a jegyeladás és a közvetítés ek után kapott bevételek még nem szerepelnek.

Renato Neto egyébként a 1,5 millió euróra emelkedett értékével az NBI második legértékesebb játékosa lett a diósgyőri Rudolf Gergely mögött, akinek piaci értékét 1,75 millió euróra taksálják.

Jelentősen, 350 ezer euróval emelkedett a Felcsúti Akadémián nevelkedő  Gyurcsó Ádám értéke is, aki az idén már a válogatottban is bemutatkozott.. Stopira nyári igazolása is jó húzásnak bizonyult, mivel a Zöld-foki-szigeteki játékos most már a dupláját éri, 600 ezer eurót.

Még a Videoton olyan játékosainak is emelkedett az értéke, amelyek nem fértek be az erős keretbe, hanem kölcsönbe adták őket. Lencse László például a nyáron az izraeli Ironi Kirjat Smonához került kölcsönbe. Itt több Bajnokok Ligája selejtezőn és Európa Liga meccsen is szerepelt, de végül a polgárháborús helyzet miatt szerződést bontott és hazatért Magyarországra.

Az eredetileg Videoton játékos Jeff Silva a Diósgyőrnél szerepelt kölcsönben. Korábban szinte még nem is jegyezték a piacon, jelenleg már azonban 150 ezer eurót ér. Jeff Silva a napokban visszatért hazájába, mivel a brazil ABC FC-hez igazolt.

A Videoton keretének összértéke jelenleg egyébként 12 millió euró, ami a legmagasabb az NBI-ben. Az év elejéhez képest egyébként 1,65 millió euróval ér többet jelenleg a csapat. A második legértékesebb játékosállománnyal a bajnoki címvédő Debrecen rendelkezik 9,25 millió euró értékben. Az év elejéhez képest ez 900 ezer eurós értéknövekedést jelent. A bajnokság megnyerése több játékosának is alaposan megdobta a piaci értékét. Így Varga József és Selim Bouadla is 400-400 ezer euróval ér többet, mint az év elején, ami a második legjelentősebb értéknövekedést jelentette 2012-ben az NBI-ben. Jelentősen magasabbra taksálják már Szakály Pétert (250 ezer euróval), Adamo Coulibalyt (200 ezer euróval)  és Korhut Mihályt (150 ezer euróval többre) is.

A jelenleg listavezető Győrből, melynek játékosainak értékét a 3. legtöbbre tartják (8,6 millió euró) csak egy játékosnak az értéke növekedett nagyon jelentősen. Az MTK-tól szerződtetett, a válogatotban idén debütált Pátkai Máté már 175 ezer euróval ér többet mint az év elején.

A jelenleg 5. helyen álló Honvéd (játékosállományának értéke 4,85 millió euró, ami a 8. az NBI-ben) játékosai közül hárman is felkerültek a listára. Érdekes módon köztük van Debreceni András is (150 ezer euróval) a transfermarkt.de szerint, pedig jelenleg a tartalékcsapatba száműzték, mivel nem hajlandó szerződést hosszabbítani. Mamadou Diakitét egyébként ingyen igazolták le a nyáron, amikor még nem volt szinte piaci értéke, de jelenleg már 200 euróra taksálják.

értéknövekedés játékos NBI Videoton futball
Kapcsolódó cikkek