Cégvilág

Melyik banknak a legkockázatosabb az ügyfélköre?

Magyarországon a vállalkozások 227 pénzintézetnél vezetik számláikat, de 1000 feletti vállalati ügyfélszámmal csupán 50 pénzintézet rendelkezik. A vállalati bankszámlák 80 százaléka 13 pénzintézetnél összpontosul. A Bisnode csoporthoz tartozó, nemzetközi cégminősítő, Dun & Bradstreet Hungária Kft. elemzése a cégbíróságon bankszámlát bejelentett vállalkozások adatait tartalmazza.

Érdemes megvizsgálni, hogy az egyes pénzintézetek vállalati ügyfélköre, hogyan oszlik meg a cégek mérete alapján. Általában a kisebb és nagyobb vállalkozások hasonló arányban szerepelnek az egyes bankok és takarékszövetkezetek ügyfélkörében, azonban néhány pénzintézet szignifikánsan eltér ügyfélméret alapján az átlagtól. A Citibanknál a bank közel 8400 vállalati ügyfele az átlagnál nagyobb mértékben kerül ki a több főt foglalkoztató, nagyobb cégekből. Az AXA Bankra és a Magnet Bankra jellemzőek a kis ügyfelek, és a bejelentett foglalkoztatotti létszám nélkül tevékenykedő betéti társaságok. A Volksbanknál az átlagnál felülreprezentáltabb az 1–9 főt foglalkoztató – még a mikro vállalkozásokhoz tartozó – cégvilág.

A Commerzbank ugyan nem szerepel a legnagyobb 15 vállalati ügyfélkörrel rendelkező pénzintézet között, mivel körülbelül 1300 vállalkozás vezet bankszámlát nála, viszont a banknál jelentős számban képviselik magukat a nagyobb cégek. Vállalati portfoliójának 22 százaléka ugyanis a 10–49 főt foglalkoztató kategóriából kerül ki, de az 50–249 fős kategória is 14 százalékot képvisel, a 250 fő feletti létszámú cégek pedig a Commerzbank ügyfeleink 5 százalékát adják. Az átlagtól nagyobb eltérést mutat a Takarékbank Zrt. ügyfélszerkezete, ugyanis arányaiban itt is felülreprezentáltak a nagyobb cégek. A Takarékbank 1200-as vállalati ügyfélkörének ugyanis 23 százaléka a 10–49 fő közötti cégek, 10 százaléka pedig az 50–249 főt számláló vállalkozások.

Melyik pénzintézet rendelkezik a legkockázatmentesebb ügyfélkörrel?

A rangsor a cégbíróságon bejegyzett bankszámlaszámokat vezető vállalatok kockázati mutatószámainak összesítésével jött létre.  A 15 legnagyobb vállalati ügyfélszámmal rendelkező pénzintézet közül az AXA Bank és a Pátria Takarék rendelkezik átlagosan a legkisebb kockázatú ügyfelekkel, míg a Volksbank és az FHB ügyfelei a 15-ös toplistában a legkockázatosabbak.

Ha az 1000 vállalati ügyfél feletti pénzintézetet vizsgáljuk, akkor nagyrészt takarékszövetkezeteket találunk a legkevésbé kockázatos ügyfélportfolióval rendelkező pénzintézetek között. A legkisebb kockázatú ügyfelekkel a Savaria takarékszövetkezet dicsekedhet, míg a 15 legnagyobb pénzintézet listájából csupán az AXA Bank és az OTP szerepel az 1000 céges ügyfél feletti legkisebb kockázatú ügyfélkörű pénzintézetek 10-es listáján.

 

D&B kockázat ügyfélkör Bank
Kapcsolódó cikkek