Cégvilág

A 800 000 milliárd forintot is meghaladhatja az idei IT-költés

Felfelé módosította globális IT-költésre adott előrejelzését a Gartner, igaz az egyre élesebb árverseny miatt a különböző készülékekre vonatkozó prognózison rontottak.

Százmilliárd dollárral, azaz mintegy 4,2 százalékkal 3700 milliárd dollárra (816057 milliárd forintra) bővülhet az idén a globális IT-költés – derül ki a Gartner legfrissebb előrejelzéséből. A növekedés részben a dollár várható gyengülése okozza majd, de a piackutató szerint az árfolyamhatások kiszűrését követően is 3,9 százalékos lehet a gyarapodás. Richard Gordon a Gartner elnökhelyettese jelezte: bár a teljes gazdaságra jellemző bizonytalanság nem kedvez az IT-szektornak sem, várakozásaik szerint 2013-ban a vállalati és a fogyasztói bizalom is javulhat. Éppen ezért acégnél kissé javítottak korábbi előrejelzésükön: a novemberi prognózisban még 4 százalék alatti növekedés szerepelt.

A Gartner szakértői úgy számolnak, hogy az idén 666 milliárd dollárt költhetnek világszerte tábalgépekre, mobiltelefonokra, PC-kre és nyomtatókra, ez pedig 6,3 százalékos bővülést jelentene az elmúlt évhez képest. Más kérdés, hogy az ágazat ezen szegmensében korábban nagyobb növekedést várt a társaság: az előző jelentésben még 706 milliárdos forgalmat valószínűsítettek. Richard Gordon a mostani módosítást azzal magyarázta, hogy például a tablet-piacon az olcsóbb androidos készülékek megjelenése tovább fokozhatja az árversenyt, így minden bizonnyal 2013-ban is érezhetően csökken majd a termékkör átlagára.

A Gartner prognózisa szerint egyébként az idén minden fontosabb szegmensben növekedés várható, még a távközlési szolgáltatások esetében is, amely 2012-ben az egyetlen szűkülő területe volt az IT költésnek (igaz itt is csak minimális, 0,1 százalékos visszaesést regisztráltak). A vállalati szoftverek értékesítése 6,4, adat adatközpont-rendszereké 4,5 százalékkal gyarapodhat, míg IT-szolgáltatásokra bő 5 százalékkal költhetnek többet világszerte 2013-ban, mint egy évvel korábban.

Gartner költés IT PC táblagép
Kapcsolódó cikkek