Kikerült a lakossági gázszámlák összetevői közül a biztonsági tárolás díja, mert többek között ezzel érhető el, hogy január 1-től 10 százalékkal alacsonyabb legyen a háztartások gázszámlája. A Népszabadság értesülése szerint ezzel a múlt évi 20 milliárd forint helyett csak 12 milliárd forint folyhat be a készletező szövetség számlájára (MSZKSZ). A biztonsági készletezés lakossági díja eddig köbméterenként 2,6 forint volt.

Igaz, az MSZKSZ a rezsicsökkentést megalapozó döntés nélkül sem lehetett volna biztos 2013-ban a 20 milliárdos bevételre, mert, ha nemzeti fejlesztési miniszter január 15-én a mostaninál kisebb mennyiséget ad meg a biztonsági gáz készlet idei nagyságára, akkor abból kisebb készletezési díj is adódik. Mivel a vonatkozó törvény december eleji módosítása szerint ez év júliusától egyébként is csak állami tulajdonban lehet biztonsági gáztároló, a lakosságtól várt készletezési díj elmaradása ekkortól már az állami tulajdonost sújtja.

Hozzátesszük, a külön tárolóban történő biztonsági gáztárolás létjogosultságát korábban sok szakember kétségbe vonta. Sokallták a beruházás költségét és emlékeztettek, hogy a lakossági igények kielégítésére vészhelyzet esetén is – ez be is bizonyosodott a gázválság idején – bőven elegendők a kereskedelmi tárolók.

Nyugati, bevált példák alapján azzal érveltek, hogy a biztonsági gáztárolás úgy is megoldható, hogy a szabályozás megadott nagyságú tartalékok tárolására kötelezi a gázkereskedőket, illetve gázfelhasználókat. Igaz, ez esetben a tároló tulajdonosát – akkor is, ha az versenypiaci szereplő – kötelezni kell arra, hogy kapacitásai adott részét biztonsági célra tartsa fenn. Magyarországon ez utóbbi út most még inkább járható lesz, mint eddig, hiszen az MVM ellenőrzése alá kerülő E.On Földgáz Storage, mint majd állami tulajdonú cég (MVM üzletág) könnyűszerrel kötelezhető ilyen feladatra. Ráadásul az E.On egyik tárolója (Maros-1) egyébként sem működik, vélhetőleg kereslethiány miatt.

A biztonsági készlet fenntartását eddig mindenki fizette, azok is – a nem lakossági felhasználók –, akik a szabyálozás alapján nyilvánvalóan egyetlen molekula gázra sem jogosultak a tartalékból. Mostantól kizárólag ez a felhasználói csoport fizeti a másik csoportnak fenntartott gázt, utóbbiaknak akár szüksége van e gázra, akár nem. Nincs jele viszont annak, hogy – ahogyan az egyes villamos energia költségek rezsicsökkentés miatti átcsoportosításakor történt – más felhasználóknak az eddiginél nagyobb biztonsági tárolási díjat kellene fizetniük.