Cégvilág

Áprilisban újra csökkenthet a gáz, a villany és a távfűtés ára

A Magyar Hírlap értesülései szerint a kormány ismét 10 százalékkal akarja csökkenteni a gáz, a villany és a távfűtés árát legkésőbb áprilistól. A csökkentés a termelőket érintené elsősorban.

Az áprilisi csökkentés érintheti a Molt is, a mostani január 1-ei csökkentés egyelőre nem hatott az olajvállalatra, mivel a kormány nem változtatott a szállítás 8,78 százalékos eszközarányos megtérülésén – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

A Mol évi 1,6 milliárd köbméter hazai gázt termel. „Ha az átvételi ár 10 százalékkal csökken, az hozzávetőlegesen 18 milliárd forinttal csökkenti a működési nyereséget adóhatás nélkül, ami a teljes várható nyereség 5 százaléka” – mutatnak rá az elemzők. A szakértők szerint a Mol már most is fedezeti pont körüli nyereséget ér a hazai gáztermelésen: az 1998 előtti mezőkön a cég 60-70 százalék körüli bányajáradékot fizet. Ez teszi ki a hazai termelés közel felét.

A Magyar Hírlap kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a „központi ármérséklődés” terheit alapvetően az energiaszolgáltatóknak kell majd viselniük. A lap szerint a kormány ezt szabályozási eszközökkel is támogatja.

Az illetékes tárca nem kommentálja azt a sajtóhírt, amely szerint tovább csökkenhetnek a háztartások rezsiköltségei. "A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóértesüléseket nem kommentál" - közölte a tárca a távirati iroda ezzel kapcsolatos megkeresésére.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője - a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz hasonlóan - nem kívánta kommentálni azt az információját, amely szerint márciustól vagy legkésőbb áprilistól ismét tíz százalékkal csökkenhetnek a háztartások rezsiköltségei. Hozzátette ugyanakkor, hogy "a Fidesz-frakció nem fog ellenállni", ha a kormánynak lesznek további rezsicsökkentési tervei.

áram gáz árak Mol villany árcsökkentés
Kapcsolódó cikkek