Cégvilág

Európában tízből hat okostelefon androidos

Tovább növelte az Apple előnyét az iPhone 5 megjelenése az okostelefonok amerikai piacán. Globális viszonylatban viszont folyamatosan veszít pozícióiból a cég, a konkurensek olcsóbb termékei miatt

Történelmi csúcsra emelkedett az iPhone 5 megjelenését követően Apple piaci részesedése az amerikai okostelefonpiacon. A Kantar Worldpanel Comtech elemzése szerint a november 25-ét megelőző 12 hétben a világ legértékesebb vállalata a szegmens 53,3 százalékát ellenőrizte a világ legnagyobb gazdaságában, ami bő öt százalékpontos ugrást jelentett a megelőző havi állapothoz képest. Az Apple ezzel tovább növelte előnyét a legnagyobb konkurens Android operációs rendszert használó készülékekhez képest: a Google által kínált platform részesedése az összes amerikai eladáson belül 41,9 százalékra csökkent a vizsgált időszakban.

A rekorddöntés ellenére az Apple mégsem lehet maradéktalanul elégedett, hazai piacán kívül ugyanis folyamatosan teret veszít versenytársaihoz képest. Európában például jelenleg már tízből hat eladott smartphone androidos, miközben az almás céghez mindössze az értékesítés negyede köthető. Szakértők szerint ráadásul egyelőre semmi nem utal arra, hogy az Apple számára kedvezőtlen folyamat megállna: mivel az amerikai cégnek esze ágában nincs a jelenleginél alacsonyabb árkategóriájú termékeket piacra dobni, az öreg kontinensen viszont a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt a fogyasztók többsége épp az olcsó készülékeket keresi, így valószínűsíthető, hogy az Apple részesedésének csökkenése folytatódik a jövőben is.

Az európaihoz igen hasonló a helyzet a feltörekvő országokban is, sőt ezen államok egy részében még erősebb az Android. Kínában például 61, Brazíliában pedig 72 százalékos volt a Google platformjának részesedése az elmúlt 12 hétben, ami szintén azzal magyarázható, hogy ezekben az országokban az alacsonyabb árkategóriás telefonokat veszik a fogyasztók.

Az Apple kilátásait Windows 8-at használó okostelefonok gyors térnyerése tovább rontja. A kaliforniai cég számára külön rossz hír, hogy a Microsoft új operációs rendszere ráadásul az Egyesült Államokban – ahol ugyan jelentősen lemaradva, de már most a harmadik legnagyobb szereplő – is piacot szerezhet a vállalattól.

Apple iPhone 5
Kapcsolódó cikkek