Horvátország nem elégedett a Molnak az INA-val kapcsolatos politikájával, mert nem ruháztak be az olaj- és földgázkutatásba vagy a finomítók felújításába – mondta Slavko Linic horvát pénzügyminiszter arra reagálva, hogy az orosz Gazprom állítólag kivásárolná az INA-ból a horvát állami részt.

Slavko Linic szerint „amíg ez marad a helyzet, addig nehéz elképzelni, hogy bárki is mérlegelné az állami részesedés csökkentését, bármekkora szüksége is lenne a pénzre az államnak”, írja az MTI. A Molnak 49,1 százaléka van a horvát olajvállalatban, a horvát államnak 44,8 százaléka.

A pénzügyminiszter leszögezte, hogy Horvátország nem mérlegeli az INA-ban lévő állami részvénycsomag eladását, sőt azt sem hiszi, bármilyen esetben is megfontolnák, hogy harmadik félnek eladnák az állami részvényeket.

A hírből nem derül ki, hogy a miniszter mekkora befektetést tartana elegendőnek, és érdeklődésünkre a Molnál sem kívántak reagálni a kritikára. Az INA pénzügyi jelentéséből viszont kiolvasható, hogy az INA-nál az elmúlt, válsággal terhelt években (amióta a Mol megszerezte a társaság irányítási jogát) mennyit fordítottak beruházásra.
2012 első kilenc hónapjában – ezek a legfrissebb adatok – 740 millió kunányi fejlesztésre került sor az INA-nál. A pénzt elsősorban Horvátországon belüli beruházásokra költötték el a szénhidrogén-termelés hatékonyságának növelésére, a kiskereskedelmi hálózat korszerűsítésére, és feltárásokra. (Egy kuna több mint 35 forint.) A jelentés öt kutatás-termelési, ugyanennyi finomítási és marketing, továbbá két kiskereskedelmi fejlesztést sorol fel a 2012-es feladatok között.

Mindezekre úgy került sor, hogy az INA nehéz kilenc hónapot zárt: üzemi, illetve adózott eredménye 31, illetve 35 százalékkal maradt el az előző év első háromnegyed évétől, ami mögött átlagos napi szénhidrogén-termelésének 33 százalékos, finomított termék eladásának 7 százalékos, és kiskereskedelmi üzemanyagforgalmának 8 százalékos csökkenése állt. Az INA azonban a kisebb bevételek a fejlesztések mellett is 30 százalékkal 6,3 milliárd kunára faragta le nettó adósságállományát, likviditását javította, egyes hiteleinek feltételeit pedig újratárgyalta.

Figyelemre méltó az az ábrasor is, amely azt mutatja meg, hogy az INA-nál az elmúlt évek során mennyi pénzt fordítottak beruházásokra. Az 1994-1999-es, ötéves időszakban évente átlagosan egymilliárd kunát, a következő négy évben évi 1,3 milliárd kunát, a 2004-2008-as négy évben pedig évi 2,9 milliárd kunát. Az utolsó – Mol irányítású – három évben évi 3,1 milliárdot, azaz 110 milliárd forintnyi összeget. Az elmúlt tíz évben összesen közel 30 milliárd kunányi fejlesztés történt az INA-nál.