Cégvilág

Hatalmas elbocsátást tervez az Aerosvit

Átszervezésre hivatkozva az ukrán Aerosvit légitársaság 2500 dolgozójából 1800-at elbocsát - közölte hétfőn a Szevodnya című ukrán napilap az állami légi szolgálatra hivatkozva.

A lap értesülése szerint 300 munkatársat a nagy távolságú járatokra tartanak meg, míg 400 dolgozójukat állítólag egy másik ukrán légitársaság, az Ukraine International Airlines (MAU) veszi át. Ez a cég már jelezte, hogy kész átvállalni az Aerosvit kötelezettségeit, ezért Prágába, Asztanába, Tbiliszibe és Bakuba már ők szállítják az Aerosvit utasait.

Az Aerosvit egyik pilótája az újságnak elárulta, hogy már évek óta jelentkeznek különböző problémák a légitársaságnál. Szavai szerint a légitársaság szakszervezete már nem egyszer fordult az állami légi szolgálathoz, sőt az ügyészséghez is a dolgozók fizetésének rendszeres elmaradása miatt. Emellett megjegyezte, hogy tavaly 20 pilóta mondott fel a cégnél, ami rekordnak számít.

Múlt kedden az Aerosvit légitársaság 17 járatát törölték, köztük a Budapestre induló, illetve érkező járatokat is. A világsajtóban elterjedt a hír, miszerint december végén a légitársaság már csődeljárást kért magával szemben, ezt azonban az Aerosvit tagadja.

Korábban az orosz Seremetyevo, később a kijevi Boriszpil nemzetközi repülőtér átmenetileg felfüggesztette az Aerosvit gépeinek kiszolgálását, mert az ukrán légitársaság sorozatosan fizetési késedelembe esett. Múlt pénteken a lengyel LOT légitársaság felmondta code-sharing (járatmegosztási) megállapodását az ukrán légitársasággal.

aerosvit
Kapcsolódó cikkek