A Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézményei segítségével újabb harminc magyar céget sikerült az orosz piacra beszállító vállalkozássá akkreditálnunk, így a 2010-es beszállítói körnek mára a többszöröse szállíthat Oroszországba” – nyilatkozta hazaútja előtt Moszkvából a vg.hu-nak Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter, aki a moszkvai „Prodexpo 2013” élelmiszeripari kiállítást nyitotta meg hétfőn, hozzátette: ottléte alatt orosz kollégájával, Nyikolaj Fjodorovval áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat.

„A kereskedelmi kapcsolatok intenzívebbé válását jól jelzi, hogy Oroszország – Kazahsztánnal együtt – lesz az OMÉK díszvendége. Ennek eredményeképp nem csak a kétoldalú, hanem a cégek közötti kapcsolatok is erősödhetnek.”
Fazekas Sándor elmondta: „a kereskedelmi kapcsolatok jelentősen növekednek, 20-30 százalékkal évente. Ez elsősorban tenyészállatok, vetőmagok, takarmányipari eljárások, és technológiák exportját jelenti.  A tenyészállatok esetében a szarvasmarha-export már most is működik, azonban lenne fogadókészség liba- és kacsatenyésztő telepek létesítésére is, amelyek magyar technológia alapján működne.”

A miniszter elmondta: „Ezen túl azonban az orosz fél érdeklődik a felsőoktatási együttműködés iránt is, amelynek révén a két ország diákjai tanulhatnak. További téma volt a falusi turizmus, valamint a horgász-, vadász- és termálturizmus fejlesztése is.”