Cégvilág

Felbecsülhetetlen haszna lenne a D-vitamin pótlás támogatásának

Hosszabb távon felbecsülhetetlen gazdasági és társadalmi haszna lenne a D-vitamin pótlás támogatásának. A D-vitamin hiánya ma népegészségügyi kérdés.

A Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület, a budapesti Tűzoltó Utcai Gyermekklinika, a magyar Védőnők Egyesülete és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) szándéknyilatkozatot írt alá csütörtökön a D-vitamin hiány felszámolásáért. Az egészségügyi szakemberek a szándéknyilatkozat aláírásával vállalják, hogy közösen lépnek fel a D vitamin hiány súlyos egészségügyi következményeinek felszámolásáért és támogatják a D vitamin az egészségért”elnevezésű ismeretterjesztő kampányt.

Megdöbbentő adat, hogy a magyarok több mint kétharmada szenved D-vitamin-hiányban tél végére. Az egészségügyi szakemberek szerint a D-vitamin megfelelő pótlásával Magyarországon az átlagéletkor két-három évvel emelkedhetne. A D-vitamin-hiány által legveszélyeztetettebb csoportok a terhes nők, a gyerekek és az idősek.

A megfelelő D-vitamin adagolás nemcsak a csontritkulás kezelésében, hanem számos egyéb szakterületen jelentős pozitív eredményekkel kecsegtet, mondta el a Világgazdaságnak a MOOT elnöke Dr. Szekeres László. Jelenleg nem kötelező D vitamint adni senkinek, a jelen kezdeményezés célja ezért éppen az, hogy az emberek saját indíttatásból kezdjék el megfelelő mennyiségű D vitamin bejuttatását szervezetükbe. D-vitamin pótlásban most csak a csecsemők egy éves korig és a csontritkulásban szenvedő, jellemzően idősebb betegek részesülnek.

Az emberi szervezetnek nagyjából napi 4000 nemzetközi egység (NE) D3-vitaminra van szüksége. Ma már vannak olyan termékek, amik recept nélkül is kaphatók, de a legtöbb receptköteles. Sokan azért nem szednek D-vitamint, mert tartanak az esetleges túladagolástól. Dr. Szekeres elmondta, hogy az általuk ajánlott 1000-2000 NE D vitamin csupán ötöde annak a mennyiségnek, amely fölött az adagolás “egy kicsit veszélyes lehet”. Az ajánlott napi mennyiség bevitelének csak előnyei vannak, nincs semmilyen kockázata még egy makkegészséges ember számára sem, aki nem szenved D vitamin hiányban. Hozzátette, hogy a D-vitamin bevitele a nyári hónapok kivételével folyamatosan, nemcsak kúraszerűen ajánlott, mert ebben az időszakban sem napsütés által, sem táplálékkal nem vihető be a kellő D-vitamin mennyiség.

Bár a D-vitamin egy olcsó készítmény, ami személyenként nem jelent nagy összegű kiadást, de mivel nagyon sok embert érint, ez komoly milliárdokat jelentene a finanszírozónak, ha a pótlását a jelenleginél nagyobb mértékben kívánná támogatni, mondta Dr. Szekeres. De az a nyereség, amit ezzel el lehetne érni, felbecsülhetetlen, hangsúlyozta. Egészségügyi szakemberek számításai szerint a D-vitamin hiányának megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőne. A szükséges D vitamin érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések, és jelentős mértékben az influenza kockázatát. Kevesebb lenne  a magas várnyomású,a depressziós és az Alzheimer kóros  betegek száma is és csökkenne az infarktus és a stroke előfordulása.

Jelenleg évente 3 milliárd forintos megtakarítást érhető el a csontritkulásos betegek ellátásán a támogatott gyógyszereknek köszönhetően, egy, a MOOT által készített OEP adatbázison alapuló tanulmány szerint. Az adatok azt mutatják, hogy a csontritkulás miatt gondozott betegek között egyértelműen csökkentek a törések előfordulásai, míg életkilátásai jobbak voltak,mint a nem gondozott betegeké.

Az osteporosis ellátórendszer kiépítése 2000-ben kezdődött Magyarországon. A betegség kezelése több lábon áll, a bázis kezelés része a megfelelő kálcium és D-vitamin pótlás és a megfelelő fizikai aktivitás. Erre épül rá a csontritkulás elleni gyógyszer. Dr. Szekeres kiemelte, hogy amikor az addig 90 százalékos támogatás 70 százalékra csökkent 2007-ben, a betegek több, mint fele már nem tudta kifizetni a magasabb árat a gyógyszerekért, ami tükröződött mind a törési, mind az életkilátásokra vonatkozó adatok romlásában abban az évben.

A D-vitamin-hiány egy olyan civilizációs megbetegedés, melynek oka a megfelelő mennyiségű UV-B sugárzás hiánya. A D-vitamin a D-hormonnak az elő anyaga, melynek hiányában a csontok törékenysége fokozódik, az esések száma megnő, az immunrendszer károsodik, a szív és érrendszer működése romlik, a depresszió hajlam nagyobb, és számos rákos megbetegedés kockázata is fokozódik. Gyermekkorban a csontok fejlődése mellett a megfelelő immunválasz kialakulásához és sok felnőttkorban jelentkező betegség megelőzéséhez elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-pótlás.

D-vitamin
Kapcsolódó cikkek