Constantin Niţa delegációja előbb az MVM Zrt., majd a Mol Magyarország képviselőivel tárgyalt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint. A magyar társaságok jelezték nyitottságukat a jól előkészített, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésre mind a határ menti közös, mind pedig a romániai kutatási és kitermelési lehetőségek kiaknázásában.

A román energiaügyi miniszter Kovács Pál meghívására csütörtökön üzembejáráson vett részt a Paksi Atomerőműben, ahol Hamvas István vezérigazgató kíséretében tekintették meg az erőmű fontos képzési, termelési és vezérlési helyszíneit. Az állami vezetők áttekintették a két ország energetikai együttműködésének további irányait. Egyetértettek abban, hogy Magyarország és Románia is érdekelt és elkötelezett az azeri földgáz szállítására alkalmas Nabucco (West) projektben. Megállapodásuk szerint a politikai és szakmai egyeztetéseket a Nabucco Bizottság áprilisi, Budapestre tervezett, miniszteri szintű megbeszélésén folytatják.

A magyar fél üdvözölte a román energiahivatal (ANRE) és az Ásványkincsek Nemzeti Ügynöksége (ANRM) rendeletét, amely nemrég feloldotta a romániai kitermelésű földgáz exportjának 2011 óta érvényben levő tilalmát. A Szeged-Arad vonalon húzódó földgázvezeték mielőbbi fizikai kétirányúsítása az uniós elvárás mellett mindkét ország érdeke is. A határkeresztező kapacitások összekapcsolásával és a közös értékesítéssel élénkülhet a határon keresztüli gázforgalom, ami hathatósan segítheti a térségi gázárak kiegyenlítődését.

Kovács Pál úgy vélte, hogy a belső villamosenergia-piac kialakítása érdekében tett magyar lépések további együttműködésre sarkallják a térség államait. Magyarország örömmel fogadta Románia csatlakozási szándékát az eredményesen működő cseh-szlovák-magyar közös villamosenergia-piachoz.

A két ország képviselői egyetértettek abban, hogy az atomenergia meghatározó tényező az EU energiastratégiájának ellátásbiztonsági és dekarbonizációs céljai elérésében. A kutatás-fejlesztési eredmények, a már létrejött és tervezett együttműködések nagymértékben elősegítik a nukleáris biztonság fejlesztését és az alacsony széndioxid-kibocsátású jövő megteremtését. Ezért a felek további lépéseket tesznek a két ország között a nukleáris energia terén kialakult kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében.