Cégvilág

200 ezer hektárnyi földet hirdet meg az állam

Újabb földhaszonbérleti pályázatok lesznek elérhető, még az idén elbírálják 200 ezer hektárnyi állami föld sorsát – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter szerdán.

Idén 200 ezer hektárnyi a tulajdonában álló földet hirdet meg az állam haszonbérletre, amely elsősorban kis- és közepes gazdálkodóknak, családi és egyéni gazdaságoknak jelenthet lehetőséget – jelentette be Fazekas Sándor szerdán a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

A vidékfejlesztési miniszter hozzátette: a pályázatokat a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az eddig ismert feltételek szerint írja ki még az idei év első felében, év végéig pedig megtörténhet a beérkező kérelmek elbírálása is.

A miniszter hangsúlyozta: a kormányzat célja, hogy a kisbirtokok arányát növelje a hazai agráriumon belül. „Az a cél, hogy a nagybirtokok arányát 20 százalékra szorítsuk vissza, a mostani 50-50 százalékos arány 80-20 százalékra módosuljon a kis és közepes birtokok javára.”

Fazekas emlékeztetett arra, hogy míg a korábbi ciklusban az állami földek közel hatszáz bérlő között oszlottak meg, addig mára 36 ezer bérlő van, a most bejelentett „Földet a gazdáknak” program pedig további több tízezer gazdálkodó számára nyújt lehetőséget.

Fazekas haszonbérlet nfa föld
Kapcsolódó cikkek