Cégvilág

Elakadtak a bértárgyalások a kompenzáció miatt

Nem érkezett hozzánk olyan visszajelzés, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum miatt küldtek volna el munkavállalókat, olyan viszont nem egy helyen történt, hogy a rendelet késlekedése miatt akadtak meg a szokásos bértárgyalások – nyilatkozta a Világgazdaságnak Pataky Péter. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke hozzátette: a második félévben ugyanakkor már nem lesz támogatás. Hogy az emelés elbocsátásokhoz vezethet-e, ekkor fog eldőlni.

A tavaly decemberi megállapodás értelmében a és a garantált bérminimum emelésének költségeit fél évig vállalja át az állam 11 olyan ágazatban, ahol erre a legnagyobb szükség van.

A támogatás már igényelhető, a kérelmek benyújtásának határideje május 31.

A kompenzáció de minimis támogatásnak minősül, vagyis egy vállalkozás ilyen támogatási jogcímen három pénzügyi év nem kaphat 200 ezer eurónál nagyobb dotációt – az érintett cégeknek tehát egyéb de minimis támogatásaikat is figyelembe kell venniük az igényléskor. Ez a támogatás akadálya lehet, hiszen például a nagyobb kereskedelmi láncok tömegesen kényszerültek bért emelni – elsősorban a szakképzett dolgozók miatt –, de a de minimis szabály miatt a támogatást nem tudják igénybe venni.

A kapott összeggel idén augusztus 31-ig kell elszámolniuk a vállalkozásoknak. Az elszámolás azért is szükséges, mert a támogatási összeg változhat akkor, ha a kérelem és a kifizetés között egy vagy több minimálbéres dolgozót elbocsátanak. Ebben az esetben a támogatott vállalkozásnak visszafizetési kötelezettsége keletkezik.

„Az igénylés határideje május 31-e, ezért ma még nem lehet egzakt módon megmondani, hogy végül milyen eredménnyel járul hozzá a munkahelyek megtartásához a minimálbér kompenzációja” – nyilatkozta lapunknak Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára hozzátette: „a jogszabály azonban technikailag jó, elveiben is támogatható. Kérdés ugyanakkor az, hogy mi lesz a második félévben, amikor már nem lesz támogatás” – vetette fel Dávid Ferenc.

A főtitkár arra a kérdésünkre, hogy a rászoruló ágazatokban minden kedvezményezett valóban rászoruló-e, azt válaszolta: „Jogos a kérdés, hogy igazságos-e esetenként tőkeerős cégek támogatása, ám a megállapodásban ezt nem tudtuk kivédeni.” Dávid Ferenc kifejtette: „a kereskedelemben a felhasználható 10 milliárd forintos keretből előreláthatólag 1-2 milliárdot fognak majd igényelni, ezek döntően hazai tulajdonú kiskereskedelmi láncok lesznek, mint a Coop, a Reál, vagy a CBA hálózata.”

bérkompenzáció bértárgyalás minimálbér
Kapcsolódó cikkek