Cégvilág

Kína átvette az első helyet a turisztikai költések terén

Kína vált a globális turizmus legfőbb bevételi forrásává, miután a világ legnépesebb országának lakói költötték el a legtöbb pénzt külföldi utazásokra tavaly – derül ki az ENSZ turisztikai szervezetének (UN World Tourism Organisation - UNWTO) felméréséből.

Az UNWTO adatai szerint a kínaiak 2012-ben 102 milliárd dollárt szántak külföldi turistautakra. Ez az érték 40 százalékkal több, mint a 2011-es adat, így Kína megelőzhette Németországot és az Egyesült Államokat is.

Az UNWTO szerint a kínai előrelépés oka, hogy a gyors városiasodásnak köszönhetően nő az elkölthető jövedelem nagysága, illetve lazultak a kiutazásra vonatkozó szabályok, valamint a jen árfolyama is erősödött az utóbbi időszakban.

Összességében 2000 óta megnyolcszorozódott a kínai turisztikai költések értéke. A világ legnépesebb országa 2005-ben még csak a hetedik helyet foglalta el a világranglistán, azóta azonban sorra előzte meg Olaszországot, Japánt, Franciaországot és Nagy-Britanniát. Tavaly még Németország vezetett megelőzve az USA-t, mindkét országban 84 milliárd dollárt közelítette a turisztikai költések értéke. 

Kína mellett a többi feltörekvő gazdaság is előrelépett a rangsorban. Oroszország mutatója például 32 százalékkal 43 milliárd dollárra nőtt, amivel a 2011-es hetedik helyről az ötödikre lépett elő. Az UNWTO főtitkára, Taleb Rifai az adatokat értékelve kiemelte: a feltörekvő gazdaságok erősödő középosztálya egyre inkább átrajzolja a világ turizmusának térképét.

Az UNWTO közleménye itt olvasható

turizmus költés UNWTO utazás külföldi
Kapcsolódó cikkek