BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az időjárás mondja meg a világpiaci árakat

Egyelőre árcsökkenést várnak a kukorica piacán a terület szakértői, de egyben figyelmeztetnek is: egy a tavalyihoz hasonló időjárási szélsőség minden várakozást átírhat.

Bár az elvetett kukorica aránya rövid idő alatt 28 százalékról 71 százalékra nőtt május közepén, a termény ára bármelyik irányba kilenghet – figyelmeztet elemzésében a Corn&Soybean Digest nevű árupiaci szakportál. „Ha jó időjárás következik júniusban, akár 5 dolláros bushelenkénti árakat is láthatunk decemberben” – idézi a cikk Chris Hurt-öt. A Purdue University közgazdásza és gabonapiaci szakértője ugyanakkor hozzáteszi, kivételesen jó termés esetén ez az ár egészen 4 dollár 50 centig süllyedhet.

A múlt hét végén a decemerre szóló jegyzések egyelőre 5,36 dollárnál jártak. Darrell Good, az University of Illinois gabonapiaci közgazdásza szerint, ha a termés olyannak ígérkezik 2013-ban, mint ahogy várják, akkor további árcsökkenés valószínűsíthető. „Természetesen az a kérdés, hogy milyen nyarunk lesz” – teszi fel a kérdést a közgazdász.

A világ legtöb elemzője egyelőre csökkenő kukoricaárakra számít idén, amelyet azonban jelentősen befolyásolhat még az időjárás. Tavaly a világ kukoricatermő-területe az év elején bíztatóan alakult, ám a második félévben a szinte az egész északi féltekére kiterjedő pusztító aszály tönkretette a termés jelentős részét. Akkor ennek hatására rendkívüli szűkösség és árnövekedés következett be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.