BUX 42,733.39
-2.96%
BUMIX 3,743.44
-0.90%
CETOP20 1,841.99
-0.52%
OTP 8,918
-4.00%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
-2.00%
+0.99%
ZWACK 17,300
-0.57%
0.00%
ANY 1,545
-2.52%
RABA 1,115
-0.89%
0.00%
-0.63%
0.00%
-0.47%
OPUS 151.8
-0.78%
-1.00%
-0.79%
0.00%
-1.20%
OTT1 149.2
0.00%
0.00%
MOL 2,814
-4.16%
-0.38%
ALTEO 2,780
+0.72%
0.00%
+0.68%
0.00%
+0.85%
-3.23%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+1.05%
0.00%
0.00%
SunDell 45,800
0.00%
+9.83%
-5.24%
+0.74%
0.00%
+0.39%
NUTEX 10.05
+0.90%
GOPD 12,400
0.00%
OXOTH 3,500
+0.29%
0.00%
NAP 1,228
+3.02%
0.00%
+9.12%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Előtérben a hatékonyság

Könnyű kezelhetőség, skálázhatóság, folyamatos jogszabálykövetés, egyéb távközlési szolgáltatásokkal csomagban megvásárolva még kedvezőbb ár – sorolja a T-Systems Magyarország Zrt. új, egészségügyi szervezeteknek szánt informatikai megoldásának előnyeit Vitális Péter, a társaság vállalatirányítási rendszerek ágazatának vezetője. Az SAP Business One alapokra épülő rendszer a kis- és közepes méretű kórházaknak sőt, a szak- és orvosi rendelőknek is költséghatékony megoldást jelent

A gyógyítás, mint hivatás mellett napjainkban az egészségügyi intézmények működésében is egyre inkább előtérbe kerülnek a gazdasági kompetenciák. A kórházaknak és egyéb egészségügyi szervezeteknek szabályozottan, a kereteket, a finanszírozást, a költéseket és az üzemi eredményt naprakészen követve és kimutatva kell működniük. Ezeknél az intézményeknél is komoly belső elvárás, hogy minden területről pontos, naprakész és résztelekbe menő információt nyújtsanak az vezetés és a fenntartói kör részére. Ezzel összecseng a kórházi vezetés azon törekvése, hogy minél jobban átlássák a gazdálkodási helyzetet, ezért a vezetői információs rendszerek utáni igény egyre nő.

Ehhez nyújt segítséget egy nemrég kifejlesztett, az SAP Business One vállalatirányítási rendszerre épülő egészségügyi megoldáscsomag. „A vállalatnál rendelkezésre álló több évtizedes szakmai tapasztalat és jelentős tudásbázis jó alapot adott ahhoz, hogy egy olyan rendszert alakítsunk ki, amely az SAP-tól megszokott minőséget kínálja, ugyanakkor a kisebb szervezetek számára is elérhető áron” – mondta el Vitális Péter.

A több hónapos fejlesztést követően létrejött alkalmazás a világ legismertebb vállalatirányítási rendszerét egészíti ki speciálisan a kórházakra, ezen belül is a magyar gyógyító intézményekre szabott megoldásokkal. A rendszer az aktuális igényeknek megfelelően rugalmasan és gyorsan alakítható, paraméterezhetőségének és egyedi fejlesztői környezetének köszönhetően még speciális igények esetén is gyors bevezetést tesz lehetővé – mutat rá az előnyökre Vitális Péter. Mivel lehetőség van arra, hogy idővel fokozatosan bővítsék, a felhasználó szervezetek már a bevezetéskor biztosak lehetnek abban, hogy a rendszer folyamatosan szavatolja majd az elvárt költséghatékonyságot, működése során pedig szervesen illeszkedik a már meglévő folyamatokhoz és szervezeti struktúrához.

Ráadásul a végfelhasználók, a kórházi vezetők, orvosok, ápolók számára is könnyen megkedvelhető az új megoldás, hiszen a megszokott „windowsos” környezettel találkoznak, használata pedig igen egyszerű. A rendszer egyik nagy előnye, hogy lehetővé teszi a jogszabályváltozások gyors követését a kis- és közepes méretű egészségügyi szolgáltatók számára, ahol ez – erre hivatott külön szervezeti egység hiányában – sokszor gondot okoz. A fenntartók felé történő kommunikációban ráadásul számos formai elvárásnak kell megfelelniük ezeknek az intézményeknek, az új megoldás pedig ebben is segít, vagyis a tulajdonosi elvárásokat is könnyebb lesz teljesíteni – teszi hozzá Vitális Péter.

Az új megoldás egy integrált és valós idejű alkalmazás, így egy adott gazdálkodási esemény megtörténtekor az ezzel kapcsolatos információk a vállalati alkalmazás minden felületén megjelennek, és átfedés nélkül, egységesen kezelhetők. A kórházak számára fontos, hogy a rendszer nem csak az üzemgazdasági, hanem a pénzforgalmi szemléletet is hatékonyan kezeli. Az üzemgazdasági szemlélet a gazdálkodás valós idejű figyelemmel követését segíti elő, míg a pénzforgalmi szemlélettel a költségvetési szervek, önkormányzatok gazdálkodásába könnyebb beilleszteni az intézmény működését. Mindez tudatosabb tervezést és gazdálkodást tesz lehetővé.

A T-Systems Magyarország gondolt azokra az egészségügyi szolgáltatókra, amelyeknek még a rendszer bevezetésével járó kezdő beruházás is komoly terhet jelent: a cég kialakított egy hosztolt megoldást. Ennek keretében felhasználónként fizetett havidíj ellenében vehető igénybe a szolgáltatás, ráadásul ezt a bevezetés ideje alatt nem kell fizetni, hanem csak a tényleges indulástól kezdve – ismerteti Vitális Péter. Sőt, ha további, a T-Systems-nél, illetve a társaság anyavállalatánál, a Magyar Telekomnál elérhető távközlési szolgáltatásokkal csomagban veszik igénybe az új rendszert, további megtakarítást is elérhetnek.

A cég ERP ágazatának vezetője komoly érdeklődésre számít az új rendszer iránt. Megítélése szerint évente 4-5 kórházban kerülhet sor a bevezetésre, emellett természetesen a szakorvosi, szakrendelői hálózatban is szeretnék minél jobban elterjeszteni az új költséghatékony megoldást.

Könnyű kezelhetőség, moduláris felépítés

Az új egészségügyi megoldása több modulból épül fel. A pénzügyi számviteli rész négy modulból áll össze, a könyvelési és pénzügyi, a költségvetési és menedzsment, az eszközgazdálkodási és a kontrolling egységből. Ezek révén a beszámoló készítéstől a gazdasági események rögzítésén és könyvelésén, az előirányzatokhoz kapcsolódó keretgazdálkodás kezelésén és az eszközök osztályozásán, analitikus nyilvántartásán át a teljes intézményi folyamat eredményorientált ellenőrzéséig minden pénzügyi feladat elvégezhető. A logisztikai modul az anyaggazdálkodási és értékesítési egységből áll össze, amely lehetővé teszi, hogy az egészségügyi intézmény mindig aktuális információkkal rendelkezzen arról, milyen készletek állnak rendelkezésre.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek