A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 159 tagországa kedden választja meg konszenzussal a szervezet új vezérigazgatóját.

A háromfordulós válogatón kilencen indultak, és most két jelölt, a mexikói Herminio Blanco és a brazil Roberto Azevedo között dől el a megbízatás sorsa. Az eddigi vezérigazgató, a francia Pascal Lamy két négyéves mandátum után távozik augusztusban.

A tagországok között nagyjából egyetértés volt abban, hogy most már ideje fejlődő ország, felzárkózó piac képviselőjét vezérigazgatóvá választani, de végül sok méltatlankodáshoz vezetett, hogy a válogatás győztesei mindketten latin-amerikaiak, és az ázsiai, afrikai jelöltek kibuktak. Mindez azonban nem fogja akadályozni az utolsó forduló lezárását - írta az AFP hírügynökség vasárnap.

Az 55 éves brazíliai Roberto Azevedo mérnöki diplomát szerzett, majd 1984-ben állt a brazíliai külügyminisztérium szolgálatába mint diplomata. 2001-ben részt vett a minisztérium jogügyi egyeztető szolgálatának megszervezésében, és 2005-ig ezt az osztályt vezette. Utána 2008-ig a külügyminisztérium gazdaságügyi osztályát iránította, majd Brazília állandó WTO-képviselője lett. Ismerői azt emelik ki, hogy több nagy jogvitát is megnyert a WTO-ban, amikor az Egyesült Államok a pamutexport támogatásával, az pedig a cukorexport szubvencionálásával vádolta Brazíliát.

"A tárgyalások szintjén most olyan vezérigazgatóra van szükség, aki feltűri az ingujját, leül a tagországokkal, és egyenlő félként beszél velük. Ehhez belülről kell ismerni a rendszert, és szerintem ez különbözteti meg jelöltségemet Blanco úrétól" - mondta Roberto Azevedo vasárnap az AFP-nek.

A mexikói jelölt, a 62 éves Herminio Blanco végzettsége közgazdász. Hazai tanulmányai után a Chicagói Egyetemen szerzett doktori fokozatot. A mexikói pénzügyminisztérium tanácsadója volt 1980-ig, majd 1985-ig a texasi, houstoni Rice Egyetemen tanított gazdaságtant. Utána a mexikói elnök gazdasági tanácsadó csoportjának tagja, majd külkereskedelmi miniszterhelyettes és az államfő kereskedelmi főtárgyalója volt. Ehhez fűződik eddigi legnagyobb tette, az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás, amelyet 1994-ben írt alá Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada. Ezt követően 2000-ig Mexikó kereskedelmi minisztere volt, majd a magánszektorban tevékenykedett.

"Tíz szabadkereskedelmi megállapodást tárgyaltam eddig, a legfejlettebb országokkal éppúgy, mint kevésbé fejlettekkel. Azért voltak sikereim, mert megértettem az érintett országok belső realitásait" - mondta Herminio Blanco az AFP-nek, hangsúlyozva, hogy a WTO-nak vissza kel szereznie hitelességét, és ehhez csökkenteni kell a távolságot különböző tagországai között. Ismerői szerint Herminio Blanco erőssége éppen ez: tapasztalt "békéltető" a fejlett és a fejlődő országok érdekei között.

Ami azt illeti, akár Azevedo harcossága, akár Blanco közvetítő képessége révén, de a WTO-nak mindenképp némi megújulásra van szüksége, ha újra akarja éleszteni a nemzetközi fejlesztésének, könnyítésének időszerű fejezetét, a dohai tárgyalási fordulót. A 2001-ben kezdett tárgyalássorozat célja, hogy a nemzetközi kereskedelembe bevonja a legszegényebb országokat is. A két jelölt egyetért abban, hogy a tárgyalások évek óta haldokolnak, és mielőbb újra kell indítani a dohai fordulót.