Cégvilág

Felülvizsgálatot kér egy cég furcsa módon elutasított pályázata miatt

A Plotinus tőzsdei cég tulajdonában lévő társaság pályázatát lepontozták, és a már megnyert pénzt elvették tőle. A cégek nyílt levélben fordultak az NFÜ-höz és az NFM-hez.

A honlapján is megjelentette nyílt levelét a David Gerincklinika Zrt és a Plotinus Vagyonkezelő Nyrt., a klinika a tőzsdei cég 96,7 százalékosos tulajdonában van. A nyílt levelet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak címezték a cégek egy elutasított pályázat kapcsán.

A David Gerincklinika 2012. szeptember 17-én pályázatot nyújtott be „DAVID Életmód Központ létrehozása Miskolcon” címmel az „Egészségügyi turizmus szolgáltatásainak fejlesztése a konvergencia régiókban” című pályázati kiírásra. Ennek keretében egy 1,5 milliárd forintos projektet szerettek volna megvalósítani, mintegy 500 millió forintos önerő mellett.

2013. január 17-én viszont pályázatukat elutasították, és jelentősen csökkentett tartalommal tartaléklistára helyezték.

A cég elküldte kifogásait az NFÜ-höz, mivel a költségcsökkentést, amely alapvetően a diagnosztikai műszereket érintette, nem érezték indokoltnak, ahhoz ugyanis, hogy a programokat szűrésre alapozhassák, illetve állapotfelmérést végezhessünk, szükség van a diagnosztikai berendezésekre, önmagában az orvosi személyzet nem elegendő.

A cég az értékelési pontszámuk javítását is kérte, mivel a közreműködő szervezettől kapott két értékelőlap a szakmai pontszámok tekintetében 80, illetve 89 pontos értéket mutatott. Ez alapján pályázatunk átlagos pontszáma 84,5 pont lenne. Ennek ellenére az Egységes Monitoring Információs Rendszerben a pályázatuknál csak 80 elért pont szerepelt.
A két cég a nyílt levélben az Origo internetes portál a témában írt cikkeire is hivatkozik, mint írják: „az egyik vezető internetes hírportál állításai alapján kirajzolódó igen sajátos nemzeti összefogásnak reményeink szerint nem volt köze kifogásaink alapjához”.

Az Origo korábbi cikkei szerint a David Gerincklinika eredetileg a második helyen végzett a pályázaton, és elnyerte a kért egymilliárd forintos támogatást. Később azonban átpontozták a pályázatokat, így ők kikerültek a támogatott pályázatok közül. Az egyik nyertes a FarmPark Kft. lett, amely Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc egykori kabinetfőnökének és a Bajnai-kormány titkosszolgálati miniszterének érdekeltségébe tartozik.

mutyi turizmus NFÜ tőzsde egészség bunda
Kapcsolódó cikkek