Cégvilág

Mavir: közelebb az okos méréshez

Várhatóan jövőre indul a Mavir okos mérés- és rendszer kísérleti projektje. Az okos mérés nemcsak akkor nyilvánítható hasznosnak, ha általa kisebb lesz a felhasználó rezsiszámlája.

Közel kész a Mavir Zrt-nél annak az országos okos mérési projektnek a modellje, amely alapján elindulhat a kísérleti beruházás, már csak a legutolsó konzultáció tapasztalatait kell benne megjeleníteni.

A modellben a külföldi gyakorlatban használt három fő típus közül azt a változatot dolgozták ki, amely szerint az országban egyetlen, központosított okos mérés és okos hálózat működik az abba bevont közműszolgáltatásokban. A modell nem bolygatná meg a jelenlegi hálózati cégek és ügyfeleik jogi és kereskedelmi kapcsolatait, mondta el újságírók előtt a rendszerirányító társaság vezérigazgatója.


A Világgazdaság kérdésére Bertalan Zsolt közölte: a rendszer gyakorlati tesztje leghamarabb a jövő év elején indulhat, előbb aligha zárulnak le a megvalósítással kapcsolatos közbeszerzések. Nem kizárt, hogy a lebonyolításra projektcéget hoz létre a Mavir.

„Az, hogy egy felhasználónak megéri-e az okos mérés bevezetése, nemcsak azon mérhető le, hogy kisebb lesz-e a rezsiszámlája. A költség/haszon elemzések azt is kimutatják, hogy milyen további előnyök jelentkeznek országos szinten. Ilyen lehet például a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, vagy az, hogy a keletkező adatokból Mavir eszközt kap a hálózata tervezéséhez.


Mavir okos mérés bertalan zsolt
Kapcsolódó cikkek