Cégvilág

Patikaállamosítás: garanciákat kérnek a kormánytól

Garanciát kérnek a gyógyszerészek arra vonatkozóan, hogy az állam legfeljebb átmeneti szereplőként lép be a patikapiacra. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár állítólag nem látja ennek akadályát.

Bár évek óta harcol a gyógyszerészek tulajdonszerzéséért, a Magyar Gyógyszerészi Kamarát is váratlanul érte a kormánynak az a javaslata, amellyel saját magát segítené patikán belülre.

Mint emlékezetes, a múlt héten, a jogszabály zárószavazása előtt került a parlament elé az az EMMI által jegyzett módosító indítvány, amely szerint az állam szerez a gyógyszertárakban tulajdonjogot, ha a patikus nem tudja, vagy nem akarja megvásárolni annak – amúgy kötelezően eladandó – 25., illetve 50 százalékos tulajdonhányadát. Az állam a tulajdonosi jogait gyakorló szervet kormányrendeletben jelölné ki, majd három éve lenne arra, hogy pályázat útján valóban gyógyszerészt juttasson tulajdonhoz. A pályázat kiírására és lebonyolítására vonatkozó részletes szabályok megalkotására szintén a kormány kapna felhatalmazást.


A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége szinte azonnal reagált, azt kérve: vonják vissza az indítványt, miután semmi sem támasztja alá, hogy az állam jobb gazdája lenne a patikáknak, mint a jelenlegi tulajdonosok.
A Magyar Gyógyszerészi Kamara még múlt pénteken rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, amelyen az összes elnökségi tag egyetértett azzal, hogy garanciákat kell kérniük a kormánytól annak érdekében, hogy valóban csak átmeneti lehessen az állam jelenléte a patikákban.

Mint Hankó Zoltán elnök elmondta: azt szeretnék, ha az állam elővásárlási joga csak a többségi gyógyszerészi tulajdonhányad elérésének jogszabályban rögzített időpontjáig, azaz 2016. december 31-ig állna fenn. Kérik azt is, hogy három évnél ne legyen hosszabb az elővásárlással érintett állami tulajdonhányad értékesítésére nyitva álló idő. Azt is fontosnak tartják, hogy az a szerv, amelyet a kormány az állam tulajdonosi jogainak gyakorlására kijelöl, csak pénzügyi befektetőként legyen jelen, és a gyógyszerész önállósága ne csorbuljon.

Hankó Zoltán az ülést követően egyeztetett Lázár Jánossal, a  Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, aki a szabályozásba beépíthetőnek tartotta a kért garanciális elemeket.

gyógyszertár gyógyszerész patikus patika Hankó Zoltán
Kapcsolódó cikkek