Cégvilág

Szivárognak a hírek: Kudarcba fullad a Nabucco?

Nem valósul meg a Nabucco-projekt, amellyel Azerbajdzsánból hoztak volna gázt Európába - írta a Die Presse.

Az osztrák lap arról értesült, hogy a Nabucco-projekt kudarcba fulladt. A projekt révén - amelyben az OMV osztrák olajkonszernnek vezető szerepe van -, 2017 végétől gáznak kellene áramolnia Nyugatra a Kaszpi-tengeri Sah-Deniz gázmezőről. A döntés oka a lap szerint a BP olajkonszern kiszállása.

Órákkal a hír megjelenése után az OMV közölte, hogy nem a Nabucco West csővezetéket választotta az azerbajdzsáni Shah Deniz II. gázmező kitermelői konzorciuma a földgáz Európába szállítására - jelentette be szerdán a Nabucco egyik részvényese, az OMV osztrák energiaipari konszern.

Az OMV rövid közleményben számolt be arról, hogy megkapták az erről szóló értesítést a kitermelőktől. "Miközben az OMV elfogadja a konzorcium döntését, azon a véleményen van, hogy a Nabucco által benyújtott ajánlat minden követelménynek megfelelt és rendkívül versenyképes volt" - írták.

A Nabucco West a Transz-adriai Csővezetékkel (TAP) volt versenyben az első körben rendelkezésre álló, évi 10 milliárd köbméter azerbajdzsáni földgázért. A Shah Deniz II. földgázkincse lett volna az eddigi tervek szerint az elsődleges forrása - a TAP-hoz hasonlóan még tervezési fázisban lévő - Nabucco vezetéknek.

Az OMV a közlemény szerint "továbbra is törekedni fog az európai gázellátás biztosítására és a források diverzifikálására, és megvizsgál más, a meglévő szállítási útvonalakat kiegészítő lehetőségeket".

Az azerbajdzsáni Sah-Deniz gázmezőt egy konzorcium üzemelteti, amelynek tagjai a BP, a Statoil, a Total, a Lukoil, az iráni NIOC, a török TPAO, és az azeri SOCAR.

A Nabucco-West csővezetéknek, amelynek tervezési társaságában az OMV befektetett, a török-bolgár határtól Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül Ausztriába kellene vezetnie.

A tervezett csaknem 4000 kiloméer hosszúságú csővezetékkel kellett volna megkerülni Oroszországot, amely már elkezde a konkurens Déli Áramlat épitését. A déli folyosóval kellene Európát függetleníteni a hatalmas Gazprom konszerntől.

Az OMV később közölte, hogy lezárt ügynek tekinti a Nabuccót.

Az OMV lezárt ügynek tekinti a Nabucco csővezeték-projektet, miután az azerbajdzsáni Shah Deniz II. földgázmező kitermelői nem ezt a vezetéket választották a földgáz Európába szállítására - mondta az osztrák energiaipari konszern vezérigazgatója szerdán Bécsben a Reuters hírügynökség tudósítása szerint.

Gerhard Roiss vezérigazgató közölte: a kitermelői konzorcium közlése szerint a magasabb olaszországi és görögországi gázárak miatt választották a Dél-Európán át vezető TAP vezetéket.

energia Nabucco gáz
Kapcsolódó cikkek