Cégvilág

Vérnyomásszabályzó pacemakert ültettek be

Gyógyszerek nélkül csökkenthető a magas vérnyomás annak a speciális pacemakernek a segítségével, melyet Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján ültettek be.

Az első hazai vérnyomás-szabályozó pacemakert egy 48 éves asszony kapta, aki 30 éve küzd rendkívül magas vérnyomással és cukorbetegséggel.

A pacemakert a beültetés után három hétre indították be, és a segítségével egy óra alatt sikerült az asszony korábban 200-as vérnyomását 156-ra beállítani. A készülék a szervezet saját vérkeringés-szabályozó rendszerét használja a magas vérnyomás kezelésére.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az úgynevezett nem gyógyszeres terápiák legnagyobb regionális központja, évente 1700 szívritmust szabályozó eszközt ültetnek itt be. Merkely Béla professzor, a klinika igazgatója elmondta: a pacemakereket eddig döntően a szívritmuszavarok és szívelégtelenségek kezelésére használták, az utóbbi években ugyanakkor olyan innovatív eszközök is kezdenek elterjedni, melyekkel a vérnyomás is szabályozható. A most beültetett eszközhöz hasonlóak elsősorban azokon a magas vérnyomásban szenvedő betegeken tudnak segíteni, akik nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre. A csaknem két és félmillió hipertóniás magyar beteg mintegy 5-10 százaléka ilyen, az ő esetükben a legnagyobb kockázat a stroke.

vérnyomás Városmajor pacemaker
Kapcsolódó cikkek