Az oktatás során nem használnak majd tankönyveket, illetve nem is lesznek olyan tanórák, ahol a tanár krétával kezében egy tábla előtt magyaráz a gyerekeknek. A speciális iskolákba mintegy ezer 4 és 12 év közötti diák jár majd – olvasható a Der Spiegel német hetilap internetes oldalán.

Az oktatás ideje is eltér a hagyományostól, miután az iskolák 7.30 és 18.30 között lesznek nyitva, de a gyerekeknek csak 10.30 és 15 óra között lesz kötelező az intézményben lenniük.

Minden egyes gyereknek saját iPad-je lesz, amelyre letöltheti az egyes tantárgyak anyagait. A táblagépet haza vihetik a gyerekek, így a hétvégén vagy a vakáció alatt is haladhatnak a tananyagban. A gyerekek saját ütemük szerint sajátítják majd el az ismereteket, amiben a tanár egyfajta coachként segít majd.

A tanárok és a szülők folyamatosan kapnak majd információt arról, hogy az adott gyerek hol tart a tanagyagban. Hagyományos szülői értekezleteket sem terveznek feltétlen az iskolákban, a szülők akár Skype-on konzultálhatnak majd a tanárokkal.

Minden egyes iskolát közpénzből tartanak majd fenn, azok a szülők, akik nem tudják megvenni az iPad-et támogatást kapnak.