Cégvilág

Négy cég csatlakozik a TAP-hoz

Élve opciós jogával, csatlakozik a TAP gázvezeték projekthez a BP, a SOCAR, és a Total. Várja a TAP a Fluxyst is.

BP és a SOCAR 20-20 százalékos részesedéshez jut az azeri gáz európai importjára jogot kapott TAP gázvezeték beruházásban, a Total 10 százalékot, opciós joguknak megfelelően.

A felsorolt társaságok tagjai annak a nemzetközi konzorciumnak is, amely az azeri Sah Deniz 2. gázmezőt fejleszti. A konzorciumban a Statoilnak 20 százaléka van, a Totalnak 10, az E.ON-nak 9, az Axpónak 5.

A jelentős európai gázszállítónak számító Fluxysnak is lfekínáltak 16 százalékot a TAP-ban, amelyet a svájci Axpo, a norvégiai Statoil és a németországi E.ON ellenőriz. Utóbbiak jelezték, hogy nyitottak bármilyen stratégiai partnerség kötésére.

A TAP a Nabucco projekttel folytatott, hosszú küzdelem után lett június végén a befutó az azeri gáz szállítási jogáért folyó versenyben. A Shah Deniz konzorcium döntése meglepetés okozott néhány nem hivatalos jóslathoz képest, amelyek szerint mind a két vezetékvállalkozás egyszerre győzött volna.

A déli gázfolyosó részének számító TAP-on keresztül 2015-től várható földgáz a kaszpi térségből. A cső évi tízmilliárd köbméteres kapacitása később megduplázható, ha a kereslet úgy kívánja.

Fluxys SOCAR sah deniz total BP
Kapcsolódó cikkek