Cégvilág

Van még hová fejlődniük a magyar szülészeteknek

Miközben az Egészségügyi Világszervezet indokolatlannak tartja, hogy a szülések 10-15 százalékánál nagyobb arányban végezzenek császármetszéseket az orvosok, Magyarországon minden harmadik baba császárral születik. Kórházaink egyharmadában 20 és 30 százalék közötti arányban segítik műtéttel világra az újszülötteket, a szülészetek 39 százalékában az anyák 31-40 százaléka szül császárral, további 20 százalékban 40 százalék fölötti a császármetszések aránya.

Többek között erre a következtetésre jutottak „Az Év Szülészete” szavazás (www.azevszuleszete.hu) kapcsán a szervező gyermek-egészségügyi portál szakértői, amikor összevetették az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait az aktuális hazai gyakorlattal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még 1999-ben adott ki egy kézikönyvet a normális szülésről, amelyben összefoglalta, melyek az ajánlott és nem ajánlott eljárások. E szerint az anya dönthet arról, hol kívánja világra hozni gyermekét, ám nálunk a hatályos rendelet szigorúan kiköti, hogy ki szülhet intézeten kívül, és kik legyenek jelen a szülésnél. A hazai kórházak 17 százalékában azonban az anya nem választhat szülésznőt, 30 százalékában nem lehet vele dúla. A császármetszéseknél a szülészetek kétharmadában nem lehet bent az apa. A világszervezet szerint a nő választhat testhelyzetet és szabadon mozoghat a vajúdás alatt. Hazánkban a kórházak csaknem harmadában erre nincs lehetőség.

A magyar kórházak 4 százalékában az édesanya nem kapja meg azonnal a babát a szülést követően.

szülészet egészségügy
Kapcsolódó cikkek