„A Mol Nyrt. saját marketing költségvetése terhére, támogatás nélkül gyűjti ma is töltőállomásain a használt sütőolajat” – válaszolt lapunknak a szénhidrogén-ipari csoport szóvivője.

Szollár Domokos a most záruló akció kapcsán elmondta, hogy a visszagyűjtött sütőolaj sok kis mennyiségből gyűlik össze – átlagosan 0,5-2 literes tételekben – amelyet a Mol nem tudna olyan összegekkel támogatni, ami önmagában ösztönzőleg hatna egy családra úgy, hogy közben nem lehetetleníti el a projekt fenntarthatóságát.  Ebben a kampányban főképpen azokra az családokra, ill. vásárlóinkra számítunk, akiknek önmagában is fontos a környezettudatos életmód és örülnek, hogy élnek a lehetőséggel, hogy a háztartásukban keletkező, köztudottan környezetkárosító anyagtól környezetbarát módon megszabaduljanak.

A szeptemberben azonban csak a figyelemfelkeltést célzó akció zárul le, maga a 2011 májusában indított gyűjtés nem, az folyamatos. Szollár Domokostól megtudtuk, hogy a jelenlegi kampányból a Mol nem haszonra tesz szert, hanem edukációs céllal befektet a jövőbe, hiszen jelentős (gazdaságilag megtérülő) mennyiség begyűjtése ezen a fórumon csak hosszú évek múlva várható. A begyűjtött olajat az erre szakosodott Biofilter Kft. dolgozza fel, a cégnek már hatalmas tapasztalata van a használt sütőolaj kezelésében. Megfelelő tisztítás után a Rossi Biofuel komáromi üzemébe kerül, ahol biodízelt gyártanak belőle, amit utána a finomítókban az üzemanyaghoz kevernek.

A Mol csoport Romániában és Szlovákiában is gyűjti a használt sütőolajat. Romániában egy éve indult jelenleg 46 kijelölt kúton lehet leadni az olajat. Szlovákiában szintén gyűjti a Slovnaft a használt sütőolajat.

Minapi közleménye szerint a Mol felmérte, hogy hogyan vélekedik a hazai lakosság – ezen belül elsősorban a 18-59 éves nők – a használt sütőolaj sorsáról. Mint kiderült, a többség az olaj otthoni „eltüntetetését” választja ahelyett, hogy leadja újrahasznosításra, pedig tudják, hogy ezzel szennyezik a környezetet. A megkérdezettek háromnegyede akkor adná le a használt sütőolajat, ha a lakókörnyezetükben lenne erre kijelölt hely. A többiek viszont akkor sem adnák le az olajat, ha házhoz jönnének a begyűjtők. A Mol 2011 májusa óta 175 tonna sütőolajat gyűjtött be az erre kijelölt benzinkútjainál.