Cégvilág

Összefog a szakmai szervezetekkel az agrárkamara

Szakmai, társadalmi és gazdasági szervezetekkel kötött együttműködési megállapodásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szombaton Budapesten, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK).

A NAK-kal tíz szervezet írta alá most közös tevékenység alapelveit rögzítő dokumentumokat, egyebek mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, az Agrárgazdasági Kutató Intézet, valamint a Magyar Biokultúra Szövetség. Az együttműködési megállapodásokat Győrffy Balázs, a NAK elnöke és a különböző szervezetek vezetői látták el kézjegyükkel.


    Győrffy Balázs beszédében a többi között azt mondta, hogy a köztestület azért tartja fontosnak a most megkötött megállapodásokat, mert fel kívánja hívni arra a figyelmet, hogy összefogással többet és hatékonyabban lehet tenni a magyar termelői és feldolgozói szektor érdekében. Külön is felhívta a figyelmet az üzleti tisztességre és a kiegyensúlyozott piaci viszonyok fontosságára. Kérte, hogy közösen segítsék a tisztességesen, legális, átlátható körülmények között tevékenykedő vállalkozásokat.


    A NAK elnöke az MTI-nek azt is elmondta: a megállapodásokat testre szabták, azaz minden szervezet esetében specifikusan azon a területen dolgoznak közösen, ahol a leginkább tudják egymás tevékenységét támogatni. Példaként hozta fel, hogy a Biokontroll Hungária Nonprofit kft. nem ugyanazon kérdéskörökben működik majd együtt a NAK-kal, mint az MKIK, azaz minden együttműködésben a közös területekre helyezik a hangsúlyt.


    Győrffy Balázs arról is beszélt, hogy a NAK általános alelnökét, Kis Miklós Zsoltot választotta meg egyik alelnökének az egyéni gazdálkodók legbefolyásosabb európai szintű érdekképviselete, a Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága (COPA). Kis Miklós Zsolt megbízatása 2 évre szól.
    A COPA-nak az EU tagállamaiból jelenleg 61 teljes jogú, az EU-n kívüli országokból pedig 31 partnerségi viszonyban lévő szervezet a tagja. Kiemelte: a szervezet történetében ez az első alkalom, hogy az EU-hoz újonnan csatlakozott tagállamokat 3 alelnök is képviseli elnökségben.

 
    A NAK az egész magyar agrárium szempontjából is nagy jelentőségűnek tartja, hogy a COPA Kis Miklós Zsoltot választotta az egyik alelnöki posztra. Mindez a magyar agrárgazdaság súlyát is várhatóan megnöveli majd az EU-ban. Hangsúlyozta továbbá a térségbeli országok - V4-ek és a körülöttük csoportosulók - együttműködésének fontosságát is.
    A témában kiadott NAK-közleményben mindehhez hozzátették: a COPA elnöke a holland Albert Jan Maat lett. A szervezet alelnöki posztjait 2013 és 2015 között Kis Miklós Zsolt mellett a francia Xavier Beulin, az északír Harry Sinclair, a spanyol Ricardo Serra Arias, a lengyel Jerzy Chróœcikowski és a lett Maira Dzelzkaleja tölti be.

OMÉK Agrárkamara
Kapcsolódó cikkek