Alekszej Miller, a Gazprom igazgatósági elnöke „mélyen aggódik” amiatt, hogy Ukrajna akadályokat gördít az orosz gáz ukrajnai szállításai elé.

Lapunknak eljuttatott közleménye szerint az orosz társaság már többször is segítette ukrán kollégáit abban, hogy a Naftogaz teljesíthesse szerződéses kötelezettségeit. Annak érdekében például, hogy a Naftogaz időben és teljes mértékben kifizethesse az általa átvett gáz árát, a Gazprom kezdeményezte, hogy előre átutalja neki az Ukrajnán keresztüli tranzit díját. Már 2015 januárjáig rendezte a számláját.

A közelmúltban újabb fontos döntést hozott. Segítségképpen, hogy Ukrajna átvészelje az őszi és a téli hónapokat, és újratölthesse földalatti gáztárolóit a megfelelő mennyiségű gázzal, egy bizonyos mennyiséget csökkentett áron kínált. Ötmilliárd köbmétert ezer köbméterenként 269 dolláros áron adott, ezzel Ukrajna több mint félmilliárd dollárt takaríthatott meg.

Végül egy pénzügyi konstrukció keretében rendszeresen támogatta Ukrajnát abban, hogy kicsit később fizethessen a gázért. Egyedül augusztusban 882 millió dollárt utalhatott át vevője az október 1-i határidőig. Most azonban már október vége van, a számla pedig nincs rendezve. Ez olyan megsértése a szerződésnek, amely alapján felmerül, hogy a Gazprom előre kérje az általa küldött gáz árát. A helyzetet Miller szerint gyorsan meg kell oldani.