Cégvilág

Amiben tényleg jobban teljesítünk

Míg a tüdőgyulladás világszerte még ma is vezető halálok az öt éven aluli gyerekek körében, Magyarországon térítésmentesen biztosítják a betegséget okozó baktérium elleni védőoltást a két éven aluliak számára, és a jövő évtől kötelezővé is teszik a beadását.

Bár eddig is szinte minden két éven aluli gyerek megkapta, a jövő évtől senki nem is maradhat ki a pneumococcus baktérium elleni ingyenes védőoltásból, amellyel egyebek mellett a tüdő-, a középfül- és az agyhártyagyulladás előzhető meg.

Ezzel együtt már tizenegy, életkorhoz kötött kötelező védőoltást kap meg minden gyerek Magyarországon.
Ez azért is nagy dolog, mert bár a tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető betegség, világszerte ez szedi a legtöbb áldozatot az öt évesnél fiatalabb gyermekek közül – hívják fel a szakemberek a figyelmet november 12-án, a Tüdőgyulladás Világnapján.

A gyerekek mellett a nagyobb közösségben élő krónikus betegek és idősek védelme is fontos, mert esetükben is súlyos kimenetelűvé válhat tüdőgyulladás. Az antibiotikumos kezelés ellenére a betegség még mindig az egyik leggyakoribb halálok az idősek és a krónikus beteg felnőttek körében. A tüdőgyulladás okozta halálozás évtizedek óta meghaladja a 10 százalékot a fejlett országokban is.

A Légúti Betegek Országos Egyesülete ezért is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy ma már a 18 év feletti felnőttek számára is törzskönyveztek új típusú pneumococcus vakcinát, ami az elmúlt 20 évben alkalmazotthoz képest lényegesen hatékonyabb, és képes immunmemória kiváltására is, ezért a felnőtteknél egyetlen injekció is életre szóló védettséget nyújthat.

tüdőgyulladás vakcina védőoltás pneumococcus kötelező
Kapcsolódó cikkek