Cégvilág

Brutális adósságnövekedés

Egy hónap alatt több mint 23 milliárd forinttal nőtt, ezzel október végére meghaladta a 120 milliárd forintot az állami intézmények adóssága. A napokban bejelentett részleges kórházkonszolidáció nagyjából az egészségügyi intézmények 60 napon túl lejárt számláinak kifizetésére elegendő.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett tartozásállomány október végén 120,9 milliárd forint volt, az eredeti előirányzat 3,9 százaléka.

Az szeptemberhez képest 23,2 milliárddal nőttek; a legjobban 17,4 milliárddal a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál. A KLIK 12,6 milliárddal tartozik az államnak a megelőlegezett bérek miatt, nem fizetett meg 1,2 milliárd forintnyi rehabilitációs hozzájárulási adót, 3,4 milliárddal pedig szállítói tartozásai növekedtek. (Az Államkincstár információi szerint a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nek november 8-án 3,8 milliárdot kifizetett a KLIK.

Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás összege 26,5, míg a szállítóknak-szolgáltatóknak 94 milliárddal adósok az állami intézmények. Az államháztartáson kívüli szervezetekkel szembeni tartozás 88,9 milliárdra rúg, ebből 69,8 milliárd az áruszállítások kifizetetlen ellenértéke, 9,3 milliárd a közüzemi tartozás, míg 9,8 milliárd az egyéb. A 94 milliárdos szállítói tartozás döntő többségét, 85,7 milliárdot egészségügyi, oktatási és kulturális intézmények halmoztak fel.

A teljes tartozásállományból 67,6 milliárdnyi számlát 60 napja nem fizettek már ki, ennek döntő része, 67,2 milliárd ráadásul minősített tartozás, vagyis 50 millió forintot vagy az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó mértékű. A minősített állomány 81,5 százalékát szintén egészségügyi, oktatási és kulturális intézmények hozták össze. Konkrétan: a gyógyító-megelőző ellátás szakintézetei 33 milliárd, a felsőoktatási intézmények 8,5 milliárd, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 12,8 milliárd, míg az egyéb intézmények 400 millió forint adósságot nem fizettek meg már több mint 60 napja. De a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium minősített tartozásállománya is 9,9 milliárdra rúg, ez teljes egészében a kormányhivatalok adóssága. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ 1,7 milliárdnyi minősített tartozást halmozott fel, míg a fennmaradó 900 millió forint a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium intézményei között oszlik meg. Október végén már 114 állami intézménynek volt minősített adóssága, szemben az előző havi 109 intézménnyel.

Az október végi tartozásállomány meghatározó hányada, 83,8 százaléka az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél halmozódott fel. Az egészségügyi szakintézetek tartozása kereken 60 milliárdot tett ki. Az egyetemek, főiskolák tartozása 20,3 milliárd volt, ebből a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 11,4 milliárd.

A kórházak összességében éppen a minősített adósságaik kifizetéséhez elegendő összeget, 33 milliárd forintot kapnak a napokban. Az egészségügyi államtitkár azt kérte, hogy a konszolidációs összeget a valóságban is a régóta halogatott számlák kifizetésére fordítsák. Erre az év végéig nyílik lehetőségük.

állami adósság konszolidáció tartozás kórház
Kapcsolódó cikkek