Cégvilág

Nem kell félni: Van elég gáz télre

A magyarországi földgáztárolók, beleértve az MVM Csoporthoz tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. négy létesítménye, készen áll a téli időszakra. Jelenleg közel három milliárd köbméter földgáz van az öt magyarországi tárolóban, így az idei télre elegendő mennyiségű földgáz áll rendelkezésre. A Magyar Földgáztároló Zrt. közleménye szerint technikailag készen állnak arra, hogy azt az igények szerint kitárolja.

„A jelenlegi készletszint mellett körülbelül egy hónapra elegendő tartalékokkal rendelkezik az ország,” – mondta Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint. „Az egyetemes szolgáltatók részére szükséges gáz tárolását miniszteri rendelet szabályozza, ezért a lakossági fogyasztók, illetőleg a közintézmények földgázellátása tárolói oldalról teljes mértékben szavatolt. A versenyszféra vállalkozásai ugyanakkor egyre kevesebb gázt tároltatnak, így akár egy elhúzódó hideg tél, vagy egy bizonytalan helyzet tartogathat számukra kockázatot.”

Az utóbbi években a gázfogyasztás – a lakossági energiahatékonyságot növelő beruházásoknak, a takarékos felhasználásnak és részben az enyhébb időjárásnak köszönhetően – jóval mérsékeltebb a korábbi időszakhoz képest, mára a leghidegebb téli napokon éri el a csúcsfogyasztás a 70 millió köbmétert, és akkor is néhány napot érint. Az átlagos napi fogyasztás ennél mintegy tíz millió köbméterrel kevesebb, a jelenleg letárolt készlet a teljes éves fogyasztás közel 30 százalékát fedezi.

A Magyar Földgáztároló Zrt. tárolói teljes feltöltöttség eseten naponta 50 millió köbmétert képesek kitárolni, ami egy hideg téli napon Magyarország földgázfogyasztásának 70 százalékát fedezi. A stratégiai tároló megjelenése tovább erősíti Magyarország ellátásbiztonságát.

A Magyar Földgáztároló Zrt. négy tárolója – a zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti – összesen 4,4 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas, a stratégiai földgáztárolón kívül. A céget törvény kötelezi arra, hogy transzparens módon biztosítsa a hozzáférést a tárolókhoz a gázpiac összes szereplőjének.

Ma a tárolói kapacitás elegendő Magyarországon. A tárolók fő szerepe jelenleg az, hogy lehetővé tegyék a kereskedői gázvásárlások szezonális kiegyenlítését, azt, hogy a kereskedők akkor vásárolhassanak, amikor az számukra előnyös. Emiatt a megrendelők számára fontos a tárolók rugalmas alkalmazkodása, és a Magyar Földgáztároló Zrt. ezt az előnyt biztosítja számukra.

"A mintegy 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van jelenleg" - írta hétfői számában a Népszava.

A lapnak Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt mondta: így a korábbi három hétre elegendő helyett ma már csak néhány napig kitartó gázkészlettel rendelkezik az ország.

A volt helyettes államtitkár szerint a kabinetnek érdemes lett volna a nyári időszakban gondoskodni a megfelelő mennyiségű gázkészlet felhalmozásáról a fűtési idény elejére, ezzel erősíthette volna az ellátás biztonságát.

A mostani készletszint mellett a hideg téli időszakban szokványos napi 70 millió köbméteres gázfogyasztás mellett a gázkivételi kapacitások korlátai miatt csak napokig garantált az ország teljes körű ellátása, ha az orosz beszállítások korlátozása vagy leállítása miatt kiesik a napi 15-20 millió köbméteres, vezetéken érkező import. Ilyen krízishelyzetben néhány nap után már a fogyasztás korlátozása válhat szükségessé.

A szakember megjegyezte: azzal is számolni kell, hogy a hazai gázkitermelés a néhány évvel ezelőtti napi 10-11 millió
köbméterről 8 millió körülire esett vissza, és ez tovább szűkíti a belső forrásokat.

A kereskedelmi tárolók töltöttsége nem a tároló tulajdonosán, hanem a szolgáltatásait igénybe vevő kereskedőkön múlik. A Világgazdaság információi szerint az E.Ontól átvett létesítményekben már az MVM-nek történt átadáskor is viszonylag kevés, 2-2,5 milliárd köbméter gáz volt. (Ez így volt rendben, így állapodott meg a két cég.)

Nem volt magas a tárolók töltöttsége a 2012-es tél kezdetén sem, akkor a kapacitásoknak mindössze 64 százalékát használták ki a kereskedők, és jól számoltak, volt elég gáz a télen. Az elmúlt években a legnagyobb, 91-92 százalékos töltöttség 2009-bebn volt.

tél gáztározó gáz
Kapcsolódó cikkek