– Ha egész nap elfelejtünk inni, és csak este pótoljuk nagyobb mennyiséggel, ez ronthatja a szervezet védekező képességét – figyelmeztet Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem dietetikusa, aki azt is elmondta, hogy a százszázalékos gyümölcslevet jobb hígítva fogyasztani. A szakember szerint még az is rontja a szervezet védekező képességét, ha este pótoljuk be, amit napközben elfelejtettünk meginni.
Mennyit? Mit? Mikor?
Fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak nyáron érdemes odafigyelni a kellő folyadékbevitelre. Az őszi-téli időszakban a tudatos folyadékfogyasztással is segíthetjük immunrendszerünk normál működését. Veresné dr. Bálint Márta szerint ha legalább 6-8 pohár innivalót iszunk naponta, sokat teszünk azért, hogy elegendő mennyiségben képződjön például a védekező rendszerünk számára is fontos gyomorsav, mely elpusztíthatja az élelmiszerekkel bejutó kórokozókat. Ráadásul a légúti megbetegedéseket okozó, cseppfertőzéssel terjedő kórokozók a hűvüs idő, a szél, de a fűtés köveztében kialakult orr- vagy szájnyálkahártya-szárazság miatt is könnyebben jutnak szervezetünkbe.
A víz, ásványvíz mellet hasznosak a különböző gyógynövényekből készült teák (menta, citromfű, csipke, hársfa, kamilla, bodza). Ezek nemcsak hogy finomak és változatos ízvilágúak, de egyes összetevőik (a menta illóolajai) segítik a légzést, baj esetén hozzájárulnak az orrdugulás megszüntetéséhez, izzasztó hatásuk miatt a lázas állapot könnyebb elviseléséhez. Jó választás immunrendszerünk erősítése érdekében a frissen facsart vagy 100 százalékos gyümölcs- és zöldségtartalmú levek fogyasztása vitamin- és fitonutriens-, azaz biológiailag aktív növényianyag-tartalmuk miatt. Ezen hasznos anyagok akkor szívódnak fel igazán jól, ha vízzel vagy ásványvízzel feles arányban hígítjuk őket. Az ideális mennyiséget (1,5-2 liter) célszerű a nap folyamán egyenletesen elosztani.
Zöldségek és gyümölcsök
– Ha immunrendszerünk nem kap elég tápanyagot, amiből építkezhet, sokkal hamarabb megbetegszünk. A naponta ötszöri vegyes, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étkezéssel egyenletesen látjuk el szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal: fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitonutriensekkel. Nem mindegy azonban, mit és mikor eszünk, sőt még az sem, hogy ez utóbbiakból milyen színűt választunk – mondja a dietetikus. – Minél színesebb egy zöldség (padlizsán, sütőtök, brokkoli, lila káposzta) vagy gyümölcs (vörös szőlő, szilva, kökény), annál több benne a színét adó fitonutriens (pl. többféle polifenol). Ezek az antioxidánsok hozzájárulnak a (túl zsíros táplálkozás vagy stressz miatt) túlzott mértékben képződő szabadgyökök semlegesítéséhez, ezzel többek között az immunrendszer normális működéséhez.
Tabletta helyett természetest
– A zöldségesnél válasszuk az ép, sérülésmentes gyümölcsöket-zöldségeket, mert ezeknek a vitamintartalma jelentősebb, mint a sérülteké. Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy amit megvettünk, lehetőleg azonnal használjuk fel, mert minél tovább tároljuk azokat, annál többet veszítenek C-vitamin-tartalmukból – figyelmeztet a szakember. – Ha naponta kétszer nyersen is fogyasztunk belőlük (a reggeli szendvicshez zöldpaprikát, tízóraira almát, kivit, vagy az ebédhez friss salátát), szintén sokat teszünk megfelelő C-vitamin-ellátásunkért.
A nátha, influenza megelőzéséhez használjuk ki azt is, hogy ilyenkor sokféle C-vitaminban gazdag déli gyümölcs (citrom, narancs, mandarin, pomelo, grépfrút, kivi) is elérhető.
Napi 60-80 deka zöldség és gyümölcs javasolt
A Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense azt tanácsolja, hogy szezonban mindig az éppen termő zöldségeket, gyümölcsöket válasszuk. Ezáltal – amellett, hogy a vásárlás így pénztárcakímélőbb – sokkal hamarabb jutnak az asztalunkra, így friss, jó minőségű, vitaminban gazdag terméket fogyaszthatunk. Ideális esetben naponta 60-80 dkg gyümölcsöt, zöldséget kellene elfogyasztanunk. A hazai táplálkozási felmérések szerint azonban ennek a mennyiségnek kevesebb mint felét esszük meg, ami Veresné dr. Bálint Márta szerint nagyon kevés. Ha tehetjük, válasszuk az igazoltan bio módon termesztett zöldséget, gyümölcsöt, vagy igyekezzünk ne mindig ugyanarról a helyről vásárolni, hogy az esetlegesen a termékben lévő idegen anyagok (xenobiotikumok) minél kisebb mennyiségben kerüljenek szervezetünkbe. Ezzel is támogathatjuk az immunrendszerünket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.