Cégvilág

Nem kapott fizetésemelést az Apple vezérigazgatója

Tim Cook 4,25 millió dolláros fizetést és bónuszt vihetett haza az elmúlt pénzügyi évben – írja a Wall Street Journal.

Az Apple pénzügyi éve szeptember 28-án zárul, az erről szóló jelentés szerint Tim Cook 4,25 millió dolláros juttatásban részesült, ami szinte pontosan ugyanannyi, amennyit egy évvel korábban is hazavitt. Cook egyik évben sem kapott részvénycsomagot juttatásként. Cook 2011-ben, amikor Steve Jobot váltotta a cég élén, kapott egymillió darab Apple részvényt feltételesen, a pakett akkor 376 millió dollárt ért.


Júniusban az Apple igazgatótanácsa megváltoztatta a feltételeket, amelyek alapján Cook hozzájuthat a paketthez. Cook csak akkor kaphatja meg a teljes pakettet, ha az Apple részvényének árfolyama az S&P 500 indexben szereplő részvények legalább kétharmadánál többet emelkedik minden esztendőben. A részvények egyharmadát érinti ez a korlátozás.


Nem kizárt egyébként, hogy az Apple jövőre részvény-visszavásárlási programot is hirdet, egyik befektető egy ilyen indítványt is benyújtott a cég jövő február 28-ára összehívott közgyűlésére. A javaslat szerint 2014 szeptember 27-ig 50 milliárd dollárért vásárolhatna vissza sajátrészvényeket az Apple. A javaslatot beterjesztő milliárdos, Carl Icahn eredetileg egyébként 150 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot szeretett volna, ez a legnagyobb ilyen típusú tranzakció lett volna a történelemben.

részvény Apple Cook jobs
Kapcsolódó cikkek