A Fennovoima Ltd. február 13-án benyújtotta a finn munkaügyi és gazdasági minisztériumnak, mint koordináló hatóságnak a Pyhäjoki közelében építendő atomerőmű környezetvédelmi hatástanulmányát, tájékoztatta lapunkat a társaság.

A helyszínen egy nyomott vizes, 1200 megawattos, AES-2006-os reaktort fog építeni az orosz Roszatom. Nagyjából ugyanolyat, amilyet majd Magyarországon is. Erről a Fennovoima tavaly decemberben írt alá szerződést a Roszatom külföldi tevékenységét kézben tartó Rusatom Overseas társasággal.

A tanulmány a finn környezetvédelmi hatástanulmányokra vonatkozó szabályozás szerint készült el, és figyelembe vette a koordináló bizottság vonatkozó elvárásait is. Kitért az építés és az üzemeltetés alatt várható környezeti, és az emberekre gyakorolt hatásra. E várható hatásokat összevetette a 2008-ban, egy 1800 megawattos reaktor kapcsán tett megállapításokkal is. Hasznosította az utóbbi tanulmányban foglaltakat, emellett további lakossági felméréseket és csoportinterjúkat végzett, sőt, modellezte a hűtővíz majdani kezelését és a keletkező zajt is.

Megállapította, hogy környezeti hatásai alapján a Pyhäjoki erőmű megépíthető. Sokkal kisebb környezeti hatása lesz a vízrendszerre, a halászatra vagy a természet állapotára, mint annak a reaktornak, amelynek esetleges telepítését a 2008-as tanulmány megvizsgálta. A környezetvédelmi hatásvizsgálat azonban csak akkor zárul le, amikor arról a minisztérium is kiadja az állásfoglalását.