Cégvilág

Szocsi helyett Brazíliába mennek az amerikai drukkerek

Sok amerikai télisportrajongó marad távol a pénteken kezdődő szocsi olimpiától a szokatlan árak valamint az utazási nehézségek miatt – jelentette a CNN.

Az idei téli olimpia évtizedek óta az amerikaiak által legkevésbé látogatott olimpia lesz.

Nem is csoda, hiszen egy hetes tartózkodás költsége 7 és 14 ezer dollár között várható, ami a legtöbbek számára megfizethetetlenül drága. A CNN összeállítása szerint, akik nem foglalták le időben – fél éve –, nagyjából ezer dollárért a repülőjegyet, azoknak a múlt héten már ennek háromszorosát kellett fizetni.

A New York - Moszkva repülőút után Moszkvától még majdnem 2000 kilométer Szocsi, ahol a túl kevés és túl egyszerű szálláshely túl sokba kerül.

A Protravel International adatai szerint sok hotel éjszakánként ezer dollárt kér a turistáktól és az olimpikonok családtagjainak is 750-et számítanak fel. A szállodai szobák korlátozott száma is felfelé hajtja az árakat. Egy utazási ügynökség, a Sports Traveler alapító tulajdonosa önmagának csak egy háromcsillagos szobát foglalt éjszakánként 700 dollárért. Tegyük hozzá, hogy a nemzetközi ötcsillagos szintet elérő hotel meg egyáltalán nincs Szocsiban, ez pedig a legtehetősebbeket tartja távol.

De vegyük sorba az egyéb költségeket. Az orosz vízum állítólag 300 dollár, és a CNN szerint az igényléshez egyéb dokumentumok mellett le kell adni mindazon országok listáját, ahol a vízumigénylő az elmúlt tíz évben megfordult.

Az étkezés naponta nagyjából egy százas, a pénteki megnyitó ünnepségre pedig egy jegy 800 és 1800 dollár között van.
A szervezők szerint a játékokra a jegyek 70 százalékát oroszok vásárolták meg. Van olyan esemény, ahova száz dollárral is be lehet jutni, de a hoki és sí döntőkre már ezres nagyságrendben mérik a jegyeket.

Az utazási irodák szerint a terrorista veszély és a meleg-ellenes retorika is sok utazót tart távol, amellett, hogy az amerikaiak inkább a nyári futball világbajnokságra spórolnak. A foglalási adatok az mutatják, hogy Brazília büszkélkedhet a címmel, hogy otthont ad a világ eddigi legtöbb látogatót vonzó sporteseményének.

világbajnokság Szocsi olimpia
Kapcsolódó cikkek