Cégvilág

Óriás csővezetéket kap Magyarország

Ausztriában lesz a Déli Áramlat végpontja: Magyarországon keresztül éri majd el ausztriai végpontját a Déli Áramlat a kedd este született szándéknyilatkozat alapján. Ehhez le kell fektetni egy hatalmas vezetéket magyar területen, vagyis a már betervezett, Szerbiából belépő szlovéniai leágazáson felül – amely mintegy 600 millió euróba kerül – lesz egy ennél jóval hosszabb, Baumgarten felé haladó csövünk is a projekthez kapcsolódóan. Kapacitása évi 32 milliárd köbméter lesz.

Visszakerült Ausztria a Déli Áramlat beruházásba, amely révén Ukrajna kikerülésével érkezne a térségünkbe orosz földgáz. Ausztria részvétele jelentősen érinti Magyarországot is.

Kedd este Alekszej Miller, a Gazprom igazgatósági elnöke, és Gerhard Roiss, az OMV vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá Ausztriának a Déli Áramlathoz való, újbóli csatlakozásáról. A megállapodás alapján a felek részt kívánnak venni az évi 32 milliárd köbméteres végső kapacitású vezetékek lefektetésében, amelynek a végpontja az ausztriai Baumgartenben lévő gázelosztó-központban lesz. Az Oroszországból kiinduló cső a Fekete-tenger alatt éri el a bulgáriai partokat, ahonnan majd Szerbián és Magyarországon keresztül jut el Ausztriába. Ausztria eléréséhez azonban meg kell valósítani a projektnek azt az eredeti tervekben is szerepelt változatát is, amely egy időre lekerült a térképről, vagyis Magyarországot át kell szelnie egy Szerbia felől belépő és az osztrák-magyar határon kilépő, hatalmas vezetéket. Ezt nyilván a projekt magyarországi szakasza megvalósítására és a létesítmény majdani üzemeltetésére létrehozott magyar-orosz Déli Áramlat Zrt. fogja lefektetni. A társaság már dolgozik a Déli Áramlatnak a szintén Szerbiából belépő és Szlovéniánál kilépő, mintegy 600 millió euróba kerülő szakasza építésének előkészületein is, e csövön Szlovénia kaphat majd orosz gázt. A keddi szándéknyilatkozat aláírásával a vegyes vállalat új feladataként jelentkező vezeték építése jó eséllyel többe fog kerülni az előbbi, 600 millió eurónál, hiszen annál jóval hosszabb lesz.

Az összes szükséges építési engedélyt a tervek szerint 2015 végéig kell megszerezni. Először 2017-ben haladhat gáz a vezetéken, az ausztriai szakasz 2018-ban érné el teljes kapacitását.

Az aláírás után Alekszej Miller vitathatatlannak nevezte a Déli Áramlat jelentősségét, mert a projekt növeli az európai felhasználók energiabiztonságát, ami – mint hangsúlyozta – mindig is elsődleges szempont volt a Gazprom számára. A társaságnak és az OMV-nek a Déli Áramlattal kapcsolatos együttműködése 2010 áprilisában indult az erre vonatkozó orosz-ausztriai kormányközi megállapodás aláírásával.
Gerhard Roiss Ausztria ellátásbiztonsága szempontjából kulcsfontosságúnak értékelte a szándéknyilatkozat aláírását, amely révén megerősödhet Baumgarten közép-és kelet-európai gázközponti szerepe is. Úgy ítélte meg, hogy cége és orosz partnerének 50 évre visszavezethető, sikeres együttműködésének is szerepe van az Európába vezető gázútvonalak diverzifikálásában.

A szándéknyilatkozat szerint Gazprom részesedést is vásárolhat a Baumgartenben működő Central European Gas Hubban (CEGH), és hozzáférhet az OMV ausztriai gáztárolóihoz is. Gerhard Roiss átadta Alekszej Millernek Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter levelét, amelyben a miniszter támogatja a feleket a Déli Áramlat ausztriai részének megvalósításában.

A Déli Áramlat teljes kapacitása évi 63 milliárd köbméter. A csövön (először átadott szakaszán) leghamarabb 2015 végén lehet gázt szállítani. Teljes kapacitását 2018-ban éri el. Az OMV és a Gazprom együttműködése 1968-ban indult, azóta az orosz társaság több mint 187 milliárd köbméter gázt adott el partnerének. A tavalyi mennyiség 5,23 milliárd köbméter volt.

Miller CEGH Déli Áramlat Roiss Ausztria
Kapcsolódó cikkek