Cégvilág

A kézmosás még mindig csodákra képes - százmilliókat érinthetnek a fertőzések

Miközben a kórházi ellátással összefüggő fertőzések túlnyomó része megfelelő kézfertőtlenítéssel kiküszöbölhető lenne, ezek még napjainkban is világszerte több százmillió beteget érintenek, és a páciensek egy része számára végzetes következményekkel járnak.

A kórházi fertőzések döntő többsége szennyezett kézzel terjed egyik betegről a másikra, ezért a helyes és megfelelő gyakorisággal végzett kézfertőtlenítés az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének elsődleges, bizonyítottan hatásos, egyszerű és költséghatékony módja – hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ a kézhigiénés világnap alkalmából.

A WHO 2009-ben indított először kampányt „Ments életeket: Moss kezet!” címmel, az óta minden évben május 5-én szervezik meg a világnapot. Az idei világnap kiemelten foglalkozik a helyes kézhigiénés gyakorlat szerepével az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok terjedésének megakadályozásában.

Az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és így hazánkban is az antibiotikum-rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot: világszerte egyre gyakrabban fordulnak elő a különböző gyógyszereknek ellenálló baktériumok. Az ilyen kórokozók kialakulásában a helytelen, illetve túlzott antibiotikum-alkalmazás játszik szerepet. Az újonnan megjelent kórokozók súlyos fertőzéseket okozhatnak, amelyek halálozási aránya akár 50 százalékos is ehet. Ráadásul évtizedek óta alig folyik új antibiotikum-kutatás, kilátásban sincs olyan gyógyszerfejlesztés, ami megoldást jelentene erre a problémára. Mindezek miatt egyre nagyobb szerepe és jelentősége van Így a helyes kézhigiénés gyakorlatnak még nagyobb szerepe van egy esetleges fertőzés megelőzésében, a terjedés megfékezésében.

Magyarország évente több mint 2800 beteget ápoltak kórházban olyan fertőzés miatt, amit multirezisztens kórokozó okozott. A problémák hasonlók, illetve még nagyobbak is az többi tagállamában.

fertőzés ÁNTSZ antibiotikum higiéne kézmosás
Kapcsolódó cikkek