Cégvilág

Hétszer több hepatitis, a WHO visszaminősítette Magyarországot

Tavaly Magyarországon meghétszereződött a hepatitis A fertőzések száma. Emiatt az Egészségügyi Világszervezet a hepatitis A vírussal alacsonyan fertőzött területről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza Magyarországot.

A háromféle – A, B és C – vírus okozta hepatitis esetek száma tavaly 1404 volt, míg 2012-ben mindössze 574.

Ebből 1074 megbetegedésért a hepatitis A vírusa volt a felelős, ami hétszer több eset, mint a korábbi évekre jellemző kumulatív középérték. 2013-ban a hepatitis A megbetegedések száma elérte az 1999-es szintet. 2014 március elejéig 197 igazolt hepatitis A esetet regisztráltak, míg 2008-2012 évek ugyanazen időszakára vonatkoztatott átlagos esetszám ennek csupán egytizede volt.

A sárgasággal, lázzal, hasmenéssel, levertséggel járó hepatitis A vírussal fertőzött betegek többsége kórházi kezelésre szorul, a beteg családját és a közvetlen környezetében élőket pedig megelőzésként beoltják. Magyarországon azért válhatott gyakoribbá a fertőzés előfordulása, mert bár az 50 évesnél idősebbek nagy része átesett korábban a hepatitis A fertőzésen, így már védettek, az 50 év alattiak többsége viszont nem, így fogékonyak a betegségre. 

Nem csak Magyarországról, Európa számos országából (Olaszország, Franciaország, Németország, Írország, Norvégia, Hollandia, Svédország, Nagy Brittannia) jelentettek hepatitis A megbetegedéseket a kontinens nagy részét érintő járvány kapcsán. Az A vírusú hepatitis alapvetően fertőzött széklettel jut a környezetbe, ahol sokáig életképes marad. A fertőzés szájon át történik, szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével. Az eddigi vizsgálatok alapján a mostani járványt legvalószínűbben mélyhűtött bogyós gyümölcsök okozhatják. A hepatitis A vírus rendkívül ellenálló, mínusz 20 Celsius fokon is életképes maradhat és 100 Celsius fokon 5 percig forralva pusztul csak el.

A hepatitis A vírus ellen védőoltással hatékonyan védekezhetünk. Mivel 1999 óta Magyarországon kötelezően oltják a 13 éves fiatalokat a hepatitis B vírus ellen, így  jelenleg a 29 évesnél idősebbek a legveszélyeztetettebbek, de a 13 évesnél fiatalabbak is fogékonyak lehetnek. Számukra érdemes a kombinált vakcinát választani, mely az A és B típusú májgyulladás ellen egyaránt hosszú távú védelmet biztosít.
Most májusban nagyszabású védőoltási program indul, amelynek célja felhívni a figyelmet a hepatitis A fertőzés veszélyeire.

A megelőzés lehetőségeit és a veszélyforrásokat mutatja be a www.utazaselott.hu/hepatitis weboldal, ahol nemcsak az utazók, de minden érdeklődő hasznos információkat találhat arról, hogy mi is az hepatitis és hogyan lehet elkapni, illetve védekezni ellene. A kampány egy sajtótájékoztatóval kezdődik, a figyelemfelhívó reklámok a tömegközlekedésben látható plakátokon, valamint interneten jelennek meg.

járvány fertőzés hepatitis A vírus WHO
Kapcsolódó cikkek