A földieper egyike a legrégebben ismert gyümölcseinknek. Tele van vitaminnal, az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen növényi vegyületekkel. Kitűnő vértisztító táplálék, serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. A piros bogyók lédúsak, megszépítenek, fiatalítanak és még erős vágyfokozó-hatásúak is. A vöröslő, szív alakú szamóca már az 1400-as években is az ínyenckedést, a mohó élnivágyást jelképezte. Egy falatka édes mámor egy korty száraz pezsgővel, és azonnali a hatás.
A szerényebb külsejű, apró szemű hazai szamóca sokszor sokkal édesebb, zamatosabb, mint a nagyobb szemű importból származó. Hűvös, jól szellőző helyen tálkákba tartsuk. Ne fedjük le, mert könnyen megrohad, inkább minél hamarabb együk meg. Ha már unjuk magában, kerüljön krémekbe, tortákba, süteményekbe. A szemet gyönyörködtető édességek ugyan nem kalóriaszegények, de nagyon ízletesek.
Ha már olcsóbb lesz a gyümölcs, esetleg szedd magad! akciókon sikerül nagy mennyiséget gyűjteni belőle, főzhetünk belőle finom lekvárokat. Használjuk ki a szezon minden darabját!
A krémhez: 1 tasak (10 g) zselatinpor, 25 dkg eper, 10 dkg cukor, 4 dl tejszín. A díszítéshez: néhány szem friss eper.
Elkészítés:
1. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 15 x 20 cm nagyságú tepsit. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A piskótához tálba ütjük a tojásokat, és a plusz sárgáját is hozzáadjuk. Beledolgozzuk a cukrot. A lisztet összekeverjük a keményítővel, és részletekben a tojáshoz szitáljuk, közben lazán elkeverjük. A kész masszát a tepsibe öntjük, és 25-30 percig sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, rácsra borítjuk, és lehúzzuk a sütőpapírt.
2. A zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint vízbe áztatjuk. Az epret megtisztítjuk, összeturmixoljuk a cukorral. Felmelegítjük, de épp csak langyos legyen. A zselatint is felolvasztjuk, és az eperhez keverjük.
3. Kemény habbá verünk három deciliter tejszínt, és az eperkrémhez adjuk. Egyenletesen rákenjük a piskótára, majd harminc percig pihentetjük. Amikor a krém megszilárdult, kemény habbá verjük a maradék tejszínt, és a sütemény tetejére habrózsákat nyomunk. Eperszemekkel díszítjük.
1 szelet: 250 kcal
A krémhez: 1 tasak (10 g) zselatinpor, 25 dkg eper, 10 dkg cukor, 4 dl tejszín. A díszítéshez: néhány szem friss eper.
Elkészítés:
1. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 15 x 20 cm nagyságú tepsit. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A piskótához tálba ütjük a tojásokat, és a plusz sárgáját is hozzáadjuk. Beledolgozzuk a cukrot. A lisztet összekeverjük a keményítővel, és részletekben a tojáshoz szitáljuk, közben lazán elkeverjük. A kész masszát a tepsibe öntjük, és 25-30 percig sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, rácsra borítjuk, és lehúzzuk a sütőpapírt.
2. A zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint vízbe áztatjuk. Az epret megtisztítjuk, összeturmixoljuk a cukorral. Felmelegítjük, de épp csak langyos legyen. A zselatint is felolvasztjuk, és az eperhez keverjük.
3. Kemény habbá verünk három deciliter tejszínt, és az eperkrémhez adjuk. Egyenletesen rákenjük a piskótára, majd harminc percig pihentetjük. Amikor a krém megszilárdult, kemény habbá verjük a maradék tejszínt, és a sütemény tetejére habrózsákat nyomunk. Eperszemekkel díszítjük.
1 szelet: 250 kcal Sült rizsgolyók karamelleperrel Hozzávalók 4 személyre: A golyókhoz: 20 dkg rizs, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 1 tojás, 10 dkg darált dió, 5 dkg vaj. Az eperhez: 50 dkg eper, 8 dkg barnacukor, 1 citrom leve.
Elkészítés:
1. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, és 3 deciliter forró vízben, egy csipet sóval feltesszük főni, lefedve. Amikor beitta a vizet, ráöntjük a felmelegített tejet, és letakarva, nagyon óvatosan főzzük tovább. Párszor megkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Amikor a tejet is beitta, lekapcsoljuk alatta a tüzet, hozzákeverjük a cukrot, és lefedve pihentetjük 20-30 percig.
2. Közben az epret megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. A cukrot serpenyőben karamellizáljuk, rátesszük a citromlevet, az eperdarabokat, és összeforgatjuk.
3. A rizshez keverjük a tojást, és golyókat formázunk a masszából. Megforgatjuk darált dióban, majd a vajon körbesütjük. Az eperrel körítjük.
1 adag: 615 kcal Mini eperbomba – a krémet a kelyhekbe töltjük, majd 2-3 órát dermesztjük Hozzávalók kb. 8 darabhoz: 50 dkg eper, 1 marék menta, 6 lap zselatin, 50 dkg túró, 2 dl tejszín, 1,5 dl narancslé¸15 dkg cukor, 1 vékony piskótalap.
Elkészítés:
1. Az epreket megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Nyolc kis kelyhet vagy csészét (kb. 1,5-2 dl űrtartalmú) frissen tartó fóliával kibélelünk. A szebb eperszeleteket az oldalához tapasztjuk, a maradék epret felaprítjuk. A mentát leöblítjük, apróra vágjuk.
2. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A túrót áttörjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A narancslé felét felmelegítjük, a kinyomkodott zselatint felolvasztjuk benne. Folyamatos keverés mellett a túróhoz öntjük, hozzáadjuk a maradék narancslevet, a cukrot, az epret, a mentát, és beleforgatjuk a tejszínt. A krémet a kelyhekbe töltjük úgy, hogy az oldalára tapasztott eperszeletek ne mozduljanak el. A hűtőben 2-3 órát dermesztjük.
3. A piskótából akkora tallérokat szúrunk ki, amekkora a kehely szája. A krémre nyomkodjuk, tányérra fordítjuk, és kiborítjuk. Lehúzzuk róla a fóliát, és tálaljuk.
1 adag: 371 kcal -->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.