BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felrobbant a Testvériség gázvezeték Ukrajnában - fotó

Óriási robbanás rázta meg Európa legnagyobb gázvezetékét az ukrajnai szakaszán. A magyar gázellátást egyelőre nem érinti a robbanás.

Felrobbant a Testvériség gázvezeték Ukrajnában. A RIA Novosztyi tudósítása szerint a kelet-ukrajnai Poltava régióban történt a robbanás, a lángok 200 méter magasra is felcsaptak.

A robbanás helyi idő szerint háromnegyed 3 körül történt, ez nálunk 13:45 körüli időpontot jelent. A rendőrség szerint a forróság miatt egyelőre lehetetlen megközelíteni a robbanás helyszínét.

Az első hírek szerint a nyomáscsökkenés lehetett a robbanás oka. Részleteket azonban akkor tudnak majd mondani, ha eloltották a tüzet.

A területen nem folytak harcok, Ukrajnának azon a részén található, amelyen stabil maradt az ukrán állam hatalma az oroszbarátok keleti támadásainak idején is.

Lapunk érdeklődésére Lakatos Edina, az FGSZ Földgázszállító Zrt. szóvivője azt mondta, hogy csak a sajtóból értesültek az eseményről. A robbanás nagyon távol történt Magyarországtól, a hatásai egyelőre nem érzékelhetők. Az eseményeket figyelemmel kísérik, és azonnal tájékoztatást adnak, amint változás történik.

A Gazprom azt közölte: a következő napokban derül ki, hogy mennyire érinti az európai gázszállítást a robbanás. (Hiába szólnak a hírek arról, hogy Oroszország leállította a gázszállítást Ukrajnába, ez így nem teljesen pontos: annyi gázt küldenek még most is, amennyit az ukránok előre kifizettek.)

A Testvériség gázvezetéken a szibériai Novij Urengojból szállítják az orosz gázt Ukrajnán keresztül Európába. Ez Európa legnagyobb gázvezetéke, 4451 km hosszú. Ukrajnán át Szlovákiánál ér be az EU-ba, az egyik ága Magyarországra, Ausztriába, Olaszországba és a Balkánra vezet, a másikkal Csehországot, Németországot, Franciaországot és Svájcot látják el gázzal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.